240 000 ble delt ut fra minnefondet

Glenn Thomas Nilsen
5 minutter lesetid

Ragna Gulbranssen, datteren til forfatteren Trygve Gulbranssen (1894-1962), opprettet i 2012 et minnefond i sin fars navn.

Se flere bilder nederst i saken!

Fondet deler ut stipender hvert år, med målsetting om å stimulere til fysisk aktivitet og trivsel for funksjonshemmede idrettsungdom med tilhørighet til det som nå er Viken fylkeskommune (Østfold, Akershus og Buskerud). Det var i disse fylkene som forfatteren hadde sin familiære tilknytning.

Fondets grunnkapital er på 5,2 millioner kroner. I år skal det deles ut til sammen 240 000 kroner, i tillegg tilet boksett, blomster og diplom med en av Gulbranssens tegninger.

– En fantastisk gave, sier Erik Unaas, tidligere ordfører i Eidsberg kommune og nå leder av styret for forfatter Trygve Gulbranssens Minnefond.

Onsdag ettermiddag var det klart for en ny tildelingsrunde på Scandic Brennemoen hotell, nær Gulbranssens hjemby Mysen. I år var det 17 mottakere fra alle kanter av Viken. Prisutdelere i år er Visepresident i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite, Vibecke Sørensen, assistert av Roar Bogerud, leder av Viken idrettskrets.

Hege Gundersen (f.v.) og skøyteløper Maiken Nerstad Gundersen fra Båstad IL. Til høyre: Visepresident i Norges idrettsforbund, Vibecke Sørensen. Foto: Adrian Sellstrøm

Utøvere eller et lag

Stiftelsens formål er å støtte idrett, aktivitetet og velferdstiltak for funksjonshemmede barn og unge under 35 år med tilhørighet til Viken fylkeskommune – og Viken idrettskrets. Enten til enkeltutøvere eller til et lag eller en organisasjon.

I tillegg til Unaas, sitter tidligere Marker-ordfører Kjersti Nythe Nilsen, Randulf Hegna, slektning av Gulbranssen, og lokalpolitiker Espen A. Volden i styret. Volden er også styremedlem i Trygve Gulbranssens Venneforening. Alexandra Hastings i Viken idrettskrets er fondets sekretariat.

ANNONSE

(Saken fortsetter under)

Kjell Mathisen (bosatt på Tomter) representerer Ås Delta HIL. Foto: Adrian Sellstrøm

Sportsjournalist og leder

Trygve Emanuel Gulbranssen (1894-1962) var en meget allsidig kulturperson. Foruten sitt forfatterskap, var han også forretningsmann, journalist og idrettsleder. Han var født i daværende Kristiania, men bodde i siste del av sitt liv i på Hobøl gård Eidsberg ved Mysen i Indre Østfold.

Han skrev i mellomkrigstiden i bladet «Idrætsliv», dekket for Aftenposten samtlige OL i årene 1920-1936, han var visepresident i Norges Friidrettsforbund (også dommer under sommer-OL i Antwerpen i 1920), sentral i lanseringen av o-idretten i Norge og også leder av idrettsmerkeutvalget i det som nå er Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite.

Som forfatter er han aller mest kjent for å ha skrevet Bjørndaltrilogien; «Og bakom synger skogene» (1933), «Det blåser fra Dauingfjell» (1934) og «Ingen vei går utenom» (1935).

I 1933 var han verdens fjerde mest leste forfatter, og bøkene ble trykket i mer enn 12 millioner eksempler og oversatt til nærmere 40 språk – i tillegg til internasjonale filmatisering. Fortsatt kommer det nye opplag.

(Kilde: Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.