Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

Rekordmange oppkjøringer med automatgir

I juni i år valgte 51% av kandidatene i førerkortklasse B i Norge å kjøre opp i kjøretøy med automatgir.

Trafikkstasjonene i Østfold bidrar til å dra opp gjennomsnittet for oppkjøring med automatgir. Hafslund trafikkstasjon hadde i juni i år en andel på 56% for oppkjøringer med automatgir i førerkortklasse B, Mysen trafikkstasjon følger hakk i hæl med 55%.

Dermed ligger Østfold godt over landsgjennomsnittet på 51%. Sammenligner man årets resultat med juni i 2017 ser vi en rivende utvikling:  Hafslund hadde den gang en automatgir-andel på 18% av totalt antall førerprøver klasse B og Mysen 13%.

ANNONSE

10 på topp i landet er per juni 2022:

  1. Risløkka trafikkstasjon | 77% (Oslo)
  2. Lillestrøm trafikkstasjon |72%
  3. Billingstad trafikkstasjon |71% (Asker/Bærum)
  4. Drøbak trafikkstasjon | 70%
  5. Drammen trafikkstasjon | 58%
  6. Trondheim og Bergen trf.st. | 57%
  7. Hafslund, Larvik og Stavanger | 56%
  8. Mysen og Kristiansand  trf.st. | 55%
  9. Skien Trafikkstasjon | 53%
  10. Hønefoss Trafikkstasjon | 50%      

– Med automatisk giring kan man ha mer oppmerksomhet til kjøringen, og dermed være en tryggere sjåfør både for seg selv og andre. I et miljøaspekt vil utslippene og forbruk ofte bli lavere, sammenlignet med når sjåføren selv velger gir. I tillegg til at det er behagelig, blir det på sikt ikke lengre biler med manuelt gir tilgjengelig, når elbiler eller andre utslippsfrie kjøretøy tar over. Rundt våre større byer og tett befolkede områder, ser vi at man i større grad foretrekker automatgir. Det kan ha noe med et mer komplekst trafikkbilde å gjøre, sier seksjonssjef Trond Ivar Blakkestad Olsen i Statens vegvesen.

(Pressemelding)

ANNONSE

ANNONSE

Slik blir løypa for Jentene på Ingaleden

– Gleder meg stort til å treffe lesere og folk i Askim