Mindre sommertrafikk, men flere ulykker

Pressemelding
6 minutter lesetid

– Vi ser en klar nedgang i trafikken på typiske feriestrekninger i uke 28 (midt i juli) fra 2021 til 2022.

Det sier avdelingsdirektør Tone Margrethe Oppedal i Statens vegvesen. Så langt i juli har seks personer omkommet i julitrafikken. Dette er på samme nivå som i fjor.

Hun understreker at hvert dødsfall i trafikken er ett for mye. Imidlertid var årets første halvår dystert når det gjelder trafikkulykker – med dobbelt så mange dødsfall som i 2021. I disse månedene var det flere biler på veiene enn året før.

– Vi jobber intenst for å finne hva som skjedde i første halvår – om det er noen fellesnevnere for ulykkene, og hva vi kan gjøre for å komme tilbake på rett spor, sier Oppedal.

Undersøkelsene av dødsulykkene i 2022 pågår fortsatt, og det er derfor ikke klart om det er faktorer som går igjen i ulykkene.

Sommertrafikken roligere enn antatt

Statens vegvesen har sammenlignet trafikktall i uke 28 (midt i juli) for 2022, 2021 på E10 i Lofoten, E16 mellom Bergen og Voss, riksveg 7 i Hallingdal og E6 på Romerike og i Gudbrandsdalen. På alle punktene er det mindre trafikk i år enn i fjor. På de store veiene mot syd – E6 ved Sarpsborg og E18 ved Langangen – ser vi imidlertid en liten økning denne sommeren.

(Saken fortsetter under)

Ingen personer ble alvorlig skadet eller omkom i denne ulykken. ILLUSTRASJONSFOTO: Glenn Thomas Nilsen

Reduser risikoen med enkle tiltak

Som bil- og MC-fører har man et stort ansvar, og kjøring innebærer risiko. Men hver enkelt av oss kan redusere risikoen med enkle tiltak.

– Først og fremst er det svært viktig å holde konsentrasjonen i og på trafikken. Når man kjører – bil eller MC – da er det det man gjør. Man kjører. Da gjør man ikke andre ting. Hold øynene på veien.

Med feriepakket bil eller sykkel og mange mulige distraksjoner, som støyende passasjerer og mye å se langs veien, er det lett å bli uoppmerksom. Ta heller hyppige pauser og stopp for å beundre utsikten. Det pågår også en diskusjon om bilenes mange «duppedingser» og skjermer, og om disse distraherer mer enn de hjelper sjåførene.

– Skru av telefonen og la andre operere skjerm og «knotter». Eller stopp bilen hvis du må gjøre det selv. På telefonen finner du også en funksjon som heter «Bilkjøring». Skru på denne (se bruksanvisning nedenfor). Da vil du få meldingene når du er ferdig med å kjøre bil.

ANNONSE

Hjelp dine medtrafikanter

Oppedal oppfordrer også til å ta bilturen som en del av målet.

– Vi er alle ansvarlige for egen og andres trafikksikkerhet. Hold fartsgrensen og bruk den tiden det tar. Det viktigste er at alle kommer frem dit de skal, sier Oppedal.

– Kjør til siden og slipp andre forbi. Kjører du stor bil – for eksempel bobil, er dette enda viktigere, særlig på smale veier, som det er mange av i typiske turistområder. Forbikjøringer skal man foreta kun der det er helt trygt og der man har gode sikkerhetsmarginer.

Oppedal peker også på andre elementer som bedrer sikkerheten og flyten i trafikken. Som å bruke retningsviser og ha et tydelig kjøremønster. Er du usikker på hvor du skal, kan det være lurt å stoppe og sjekke kartet fremfor å «vingle» i trafikken.

– I 2022 bør det være en selvfølge at vi bruker bilbeltet og ikke er påvirket av rusmidler når vi kjører bil eller motorsykkel. Dessverre viser ulykkesstatistikken av hele 35 prosent av de drepte ikke brukte belte, og over i 20 prosent av dødsulykkene var rus en medvirkende årsak. Bruker du legemidler, må du å sjekke om du kan ta disse når du kjører bil. 

Om sommeren er det mange trafikanter på veien – sykler, motorsykler og fotgjengere.

– Ta hensyn til alle du deler veien med, og ta høyde for at de ikke alltid oppfører seg i trafikken slik du tror. Legg inn litt større marginer, selv om det noen ganger koster deg noen sekunder. Slik sparer vi liv, avslutter Tone Margrethe Oppedal.

Les mer om oppmerksomhet og distraksjoner i trafikken: Oppmerksomhet | Statens vegvesen

Slik legger du inn «Bilkjøring» på iPhone:

Gå inn på innstillinger, klikk på fokus. Klikk deretter på +-tegnet (eller «legg til») oppe til høyre. Der finner du Bilkjøring. Klikk på denne og legg den til. Du kan selv gjøre innstillinger for hvem som skal «slippe gjennom» med meldinger når bilkjøring-modus er aktivert.

Du aktiverer bilkjøring-funksjonen én gang. Telefonen kobler denne inn når du starter bilen og kobler den ut når du skrur av motoren.

Her finner du oppskriften for å aktivere «kjøremodus» på android-telefoner

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.