Dampen går i slusene denne sommeren

Glenn Thomas Nilsen
4 minutter lesetid

Fra og med 9. juli og hver lørdag og søndag frem til 7. august har du mulighet til å bli med på et helt nytt tilbud i Ørje.

– Ja, slusetur i Haldenkanalen er ikke noe nytt konsept, men å bli med på tur i slusene med DS Hans i fast rute er nytt, skriver reiselivskoordinator Grete Flæsen Elgetun i Visit Indre Østfold i en pressemelding.

Noe av det som Visit Indre Østfold får flest spørsmål om på turistkontoret på brygga i Ørje er: Når kommer båtene? Kan man være med på slusetur?

Nå har nemlig Visit Haldenkanalen, Visit Indre Østfold, Haldenvassdragets kanalselskap, Venneforeningen DS Engebret Soot og Marker kommune gått sammen om et nytt tilbud. De håper dette vil slå an. Tidligere har man sendt de gule tråkkesyklene som flere kjenner til inn i slusene til faste klokkeslett, men nå kan man bli med på båttur i slusene med DS Hans.

(Saken fortsetter under)

DS Hans under premieren av Soot-spelet. Foto: Glenn Thomas Nilsen

– Terje Kristiansen i Haldenvassdragets kanalselskap skyter inn at det er jo en flott opplevelse å se slusene i aksjon. Og han skjønner godt at man har lyst å se de virke når man kommer hit. Ørje Sluser, med en total løftehøyde på 10 meter, er ett av tre slusesteder i Haldenkanalen. Slusene blir fortsatt manuelt drevet som de gjorde ved åpningen av slusene på 1850 tallet, står det å lese i pressemeldingen.

ANNONSE

Arnfinn Jensen i venneforeningen DS Engebret Soot er glad for at de skal ha den lille dampbåten i fast rute i sommer. Han kan fortelle at DS Hans allerede har tjenestegjort i fast oppdrag i slusene i forbindelse med Soot-spelet i sommer, hvor båten hadde en rolle.

(Saken fortsetter under)

Ørje sluser. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Båten er opprinnelig fra Sverige, hvor den tjenestegjorde som åpen slepebåt under tømmerfløtingen på Klarälven. Båten ble bygget i Umeå i 1927 som MS Klaran. Siden ble den gitt i gave til venneforeningen som har tatt godt vare på den, og de har gjort ett omfattende arbeid på båten i 2005- 2007, hvor de blant annet satte inn dampmaskin, nytt styrhus og akter salong ble bygget.

– Dette blir ett litt eksklusivt tilbud. DS Hans har nemlig bare plass til seks passasjerer om gangen og to mannskap. Båten vil da gå to ulike båtturer lørdager og søndager i nevnte periode. Man kan lage seg en heldagsopplevelse, for det er mye som skjer fremover. Haldenvassdragets kanalmuseum har omvisning kl. 12.00 – på museumsområde. Og det vil være gratis underholdning i slusene hver lørdag kl. 13-14.00. Så legger du på en tur innom Båtcafeen eller annet spisested, så har du en flott dagstur til Ørje i sommer, avslutter Grete Flæsen Elgetun.

(Kilde: Pressemelding)

Grete Flæsen Elgetun. Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.