Kåret til årets lokallag i 2021

Glenn Thomas Nilsen
4 minutter lesetid

Under landsmøtet i Norges Bygdekvinnelag i Bergen lørdag ble Ytre Hobøl Bygdekvinnelag kåret til «Årets Bygdekvinnelag 2021».

Laget fikk stående applaus fra delegatene på landsmøtet. I år feirer nemlig bygdekvinnelaget 100 år og det hele ble toppet med utmerkelsen «Årets lokallag» lørdag.

– Det er mange lokallag i Norge som gjør mye spennende og står på, så at det lille laget vårt skulle vinne er utrolig stort, sier Marit Hoff Lund, leder i Ytre Hobøl Bygdekvinnelag til bygdekvinnelaget.no (ekstern lenke)

Hun mener at utmerkelsen er en anerkjennelse til alle bygdekvinnelagene som har stilt opp på lagets mange aktiviteter og gjort laget synlige i bygda.

Ytre Hobøl sine bygdekvinner har en lang tradisjon for å stille opp. Dersom de mener at noe er urett, er de også vant med å si ifra.
– Derfor er de påpasselig med å gi høringsuttalelser til aktuelle saker i kommunen. Bygdefolket i Hobøl setter pris på at bygdekvinnelaget bidrar med aktiviteter som trengs, skriver bygdekvinnelaget.

Støtter nærbutikken

Som andre bygder i utkanten av kommunen har Ytre Hobøl et dårlig tilbud med offentlig kommunikasjon. Laget mener derfor at det er viktig å støtte opp om nærbutikken, Spar på Ringvoll. Med aktiviteter som lynlotteri, suppeutdeling, juletresalg, salg av juletrær, nek og juledekorasjoner utenfor butikken bidrar de til at bygdefolket ikke behøver å kjøre langt for å gjøre i stand til jul.

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

Bygdekvinnene støtter ofte opp om nærbutikken på Ringvoll. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Serverer grøt på skolen

Ytre Hobøl Bygdekvinnelag serverer dette skoleåret frokostgrøt til elevene på barneskolen tre dager i uka. Dette er et av flere tiltak i «Røre-prosjektet» i Viken fylke.

– Etter et evalueringsmøte med rektor og Røre-koordinatoren kom det frem at de merker positive virkninger av tiltaket, spesielt for elever som trenger ekstra ressurser, forteller en fornøyd bygdekvinnelagsleder til bygdekvinnelaget.no.

En annen ting bygdekvinnene bidrar med er opplæring i strikking og instruksjon i hvordan man skal lage tradisjonsmat. Hoff Lund tror det er positivt for elevene og skolemiljøet at elevene blir kjent med en annen generasjon.

Tre dager i uka gjennom hele dette skoleåret serverer Ytre Hobøl Bygdekvinnelag frokostgrøt til elevene. Foto: Marit Hoff Lund.

Bygdekvinnene har som tradisjon å invitere til tur en søndag i august, hvor det tilbys tre forskjellige lengder. Denne turen skal være tilgjengelig for alle. I 2021 deltok 20 deltakere på familieturen.

En uke i november leier dem kjøkkenet på Fossnes grendehus. Her baker de det lokale og tradisjonelle møljebrødet samt vanlig flatbrød. Etter innkjøp av kjevlemaskin i 2020 har det gjort arbeidet noe lettere.

Gjennom mange år har medlemsmassen i bygdekvinnelaget vært stabilt. De siste årene har de økt medlemsmassen fra 25 medlemmer i 2017 til 36 medlemmer i 2022.

– Gratulerer til Ytre Hobøl Bygdekvinnelag som i dag ble kåret til Årets Lokallag på landsmøtet til Norges Bygdekvinnelag. Med det store engasjementet og den allsidige aktiviteten som finnes i laget, så var denne utmerkelsen høyst fortjent, skriver ordfører Saxe Frøshaug på sin Facebook lørdag.

(Kilde: Norges Bygdekvinnelag)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.