Vaffeldagen er i år på en fredag, og kanskje trenger vi mer enn noen gang å bruke anledningen til å spise vaffelhjerter med kollegaer, venner eller familien.
Vafler er noe av det vi nordmenn liker å kose oss mest med. Hele 42% av alle nordmenn spiser vafler en gang i måneden eller oftere, ifølge Ipsos spisefakta 2020.
Fredagsvafler symboliserer kos og hygge på slutten av en hektisk uke, og serveres på mange arbeidsplasser, i kantiner, på skoler og i barnehager. Dette er en fin og sosial tradisjon mange har savnet litt ekstra under pandemien. Når vaffeldagen i år faller på en fredag, er det en ypperlig anledning til å gjenoppta gamle vaffeltradisjoner.
Vafler kommer i mange varianter, og smaker ekstra godt om du bruker rømme, syrnet melk eller revet brunost i røren. Har du rester av melk eller andre meieriprodukter er det dessuten fint å bruke det i en vaffelrøre og på den måten bidra til å redusere matsvinn.
Vafler kan lages sunnere
Med noen enkle grep kan du også lage sunnere vafler ved å erstatte deler av hvetemelet med sammalt hvetemel eller havregryn, droppe sukkeret i røren og bruke proteinrike og magre meieriprodukter som kvarg eller syrnet melk. Grove vafler laget på lettmelk, egg, sammalt mel og havregryn bidrar med flere viktige næringsstoffer som jod, kalsium, B-vitaminer, proteiner, jern og fiber.
VAFLER MED RØMME
1 porsjon gir 12 stk
4dlmelk
2dllettrømme
4stkegg
6dlhvetemel
1ssvaniljesukker
1dlsukker
1tssalt1tsmalt kardemomme
100gmeierismør
Fremgangsmåte
- Bland alle ingrediensene, bortsett fra smør, til en jevn røre. La den svelle i minst ½ time.KOKKENS TIPSDu kan gjerne bytte ut rømmen med syrnet melk. Har du melk som har gått ut på dato kan denne også som regel fint brukes i vaffelrøre.
- Smelt smøret og rør det inn.
- Stek vaflene og server de gjerne varme med frisk bær og kvarg eller en god skive brunost.
GROVE VAFLER
1 porsjon gir 8 stk
1 ½dlhvetemel
1 ½dlsammalt hvete, fin
1dlhavregryn
½tssalt
½tsbakepulver
4dllettmelk (0,5 eller 0,7 % fett)
2stkegg
2sssmeltet smør
Fremgangsmåte
- Ha alle tørrvarene i en bakebolle.
- Spe med melk, litt om gangen. Rør godt mellom hver gang for å unngå klumper.
- Tilsett egg og smeltet smør, og rør sammen til en glatt røre.
- La røren svelle i 15 – 20 minutter.
- Stek vaflene til de er gyldne.
- Serveres gjerne med brunost, ost og skinke, smøreost og paprika eller kaviar og cottage cheese.
KOKKENS TIPS: Vafler kan godt fryses ned. De tiner raskt når du trenger dem.
(Kilde: Opplysningskontoret for Meieriprodukter)