Kine Tøften. Arkivfoto: Morten Brun

Høyre vil ha flere pakkeforløp innen kvinnehelse!

8. mars er en viktig dag. Men det er mange saker vi bør markere alle dager – frem til vi er i mål. En av dem er kvinnehelse!

Av: Viken Høyre Kvinneforum: Kine Tøften (IØ Høyre) og Lisbeth Grundt (Marker Høyre)

Til dere alle som sliter med usynlige smerter og usynlige sykdommer – dette må vi snakke høyt om! En av Høyres hjertesaker er økt forskning og flere pakkeforløp så pasienter får riktig og tilpasset hjelp i tide.  

La oss ta et helt konkret eksempel på hvordan kvinnesykdommen endometriose kan ødelegge et liv. Endometriose er en tilstand hvor vev som likner livmorslimhinnen, vokser utenfor livmorhulen og det skapes betennelser og arrdannelser. Denne usynlige lidelsen lenker mange kvinner til sengen i smerter og utmattelse, de må krabbe på do, kaster opp i smerter og mange erfarer utallige operasjoner som ikke gir noen bedring på sikt. Det tar i snitt tar 7 år å få stilt diagnose og da starter kampen mot et system som ikke er rigget for denne sykdommen. Noen får fjernet livmoren etter flere tiår i smertehelvete.

Vi i Høyre har i vårt program at vi skal innføre pakkeforløp så pasienten møtes og følges opp mer systematisk. Den sittende regjerning gjør ikke nok. Det ventes en utredning fra Kvinnehelseutvalget i 2023. Ærlig talt dere, det holder ikke. Hva venter de på? Flere som må ut i uføre?

Endometriose er en kronisk sykdom som 1 av 10 kvinner lever med hver dag. Se for dere, i hver klasse er det 1-2 jenter som sliter i hverdagen med den her usynlige plagen. Sykdommen fører til at unge jenter dropper ut av skolen, blir ikke trodd, får høyt sykefravær, opplever barnløshet og for mange gir diagnosen et liv i uførhet. Vi må ikke lukke øynene for hvilken ressurs disse kvinnene er i samfunnet bare de får riktig helsehjelp. Ofte har de nok hørt; skjerp deg, det her går over, det her må du bare finne deg i og leve med! Tenk om det var deg eller en av dine nærmeste.

ANNONSE

Det minste vi må gjøre, er å få på plass pakkeforløp, og det nå!  Det skal ikke være tilfeldighetene som styrer om du møter en lege som tar deg på alvor og har kunnskap nok.

Vi vil bare si, vi ser dere, alle dere som sliter med usynlige diagnoser og smerter. I den kampen her gir vi oss aldri. Med økt forskning på kvinnehelse og arbeid for flere pakkeløsninger vil Høyre ta kvinners helse på alvor!

(Leserinnlegg)

ANNONSE

ANNONSE

Se bilder fra åpningen av kunstutstillingen

Tre tenåringer påkjørt i Sarpsborg