Den siste tiden har vist en stor oppgang og oppslutning på målingene rundt ytre venstre partiene Rødt og SV. Begge disse partiene søker en overgang fra markedsøkonomi til planøkonomi. Er dette så galt for Norge?
Av: Tom Henriksen, fylkesleder PDK Viken
Planøkonomi er i prinsippet et statsstyrt land. Der staten har en dominerende rolle i næringslivet, og fordelingen av goder og byrder i et land. I den mest ytterliggående forståelsen av et land styrt med planøkonomi. Så styrer og eier staten alt, der staten fordeler godene og byrdene til folket som dem finner for godt. Dette forbinder vi med en kommunistisk tankegang og styresett. Dette økonomiske systemet er prøvd i ut, og har feilet i en rekke stater over flere tiår.
Planøkonomi – den dominerende staten
Hva kjennetegner et planøkonomisk system.
- I en planøkonomi griper staten inn på alle nivåer og fordeler goder og byrder i samfunnet.
- I en planøkonomi eier staten de viktigste produksjonsmidlene i samfunnet.
- I en planøkonomi er produksjon og salg av varer og tjenester styrt av staten.
- I en planøkonomi er alle garantert arbeid.
På den andre siden finner vi markedsøkonomien der man har en så liten stat som mulig, og man lar markedet styre økonomien og landet.
Markedsøkonomi – så liten stat som mulig
- I en markedsøkonomi er staten lite aktiv og blander seg i liten grad inn i fordeling av goder og byrder i samfunnet.
- I en markedsøkonomi eier private produksjonsmidlene, det vil si fabrikker, banker, sjukehus og så videre.
- I en markedsøkonomi er produksjon av varer og tjenester regulert av de behovene som markedet har (markedsstyrt).
- I en markedsøkonomi er utsikten til å skaffe seg arbeid styrt av tilbud og etterspørsel (markedsstyrt).
I Norge i dag har vi en blanding disse to økonomiske modellene. Denne ordningen er det nå venstresiden vil bytte ut med en ren planøkonomi styring av Norge. Hvis man leser hva dem, går på valg på. Det er dog viktig å påpeke at kritisk infrastruktur for et land, og beredskap bør ligge under statens domene i en økonomisk styring, der ønsket er å bevare nasjonalstaten, mot en stadig økende globalisering og svekkelse av nasjonalstene. Som kraftproduksjon, politi, matvareberedskap og forsvar.
Selv om ingen økonomiske systemer er ufeilbarlige, har det frie marked har vist seg egnet til å skape vekst og fremgang for folk flest. Det er derfor viktig å fremme et sterkt og konkurransedyktig næringsliv, særlig med tanke på tiden etter at olje- og gassforekomstene på norsk sokkel er uttømt. Det er å foretrekke at staten skal bruke en større del av inntektene fra oljenæringen til å styrke vilkårene for annen næring på fastlandet. Dette skal ikke skje gjennom direkte støtte, men gjennom økt satsing på kunnskap, infrastruktur, og reduksjon av skatt for bedrifter.
Kilder: Dekristne.no Partiprogram for 2021 – 2025 (ekstern lenke)