Fredag ettermiddag var Høyres arbeidspolitiske talsperson Henrik Asheim og stortingsrepresentant fra Østfold, Ingjerd Schou, på besøk hos Askim & Mysen Rør AS.
Bakgrunnen for besøket var regjeringens forslag om å forby innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold, samt oppheve adgangen til innleie ved arbeid av midletidlig karakter.
– Rundt 40 % av de som får seg jobb gjennom et bemanningsbyrå kommer fra arbeidsledighet. Vi vil ha flere ut i jobb, men det blir vanskeligere når regjeringen fjerner muligheten mange benytter seg av som inngangsdør til en fast ansettelse, sier Henrik Asheim i en pressemelding.
En innleid arbeidstaker har krav på samme lønn som de ansatte i den bedriften han eller hun er utleid til. Siden 2005 har bemanningsbransjen stått for under 2 % av alle arbeidstidene som er utført i Norge. Andelen timer har vært stabil i 15 år. Innen bygg- og anlegg er andelen noe høyere. For 2019 er anslaget at 7–8 prosent av timeverkene utføres av innleide arbeidstakere.
(Saken fortsetter under)

Ønsker større fleksibilitet
– Det er viktig for oss å høre direkte fra de som jobber i bedriftene hvilke konsekvenser et slikt forbud vil ha. Vi har fått høre hvordan et eventuelt forbud vil stikke kjepper i hjulene for særlig små og mellomstore bedrifter som trenger å leie inn 10-15 % i perioder med mange oppdrag. Konsekvensen blir at man utestenger de mindre bedriftene fra anbud, fordi de ikke vet om de vil ha nok folk tilgjengelig for oppdraget, sier Asheim, som varsler at Høyre vil gå mot regjeringens forslag om forbud.
Han legger til at hele faste stillinger skal være normalen i arbeidslivet, men enkelte ønsker å ha større fleksibilitet. Både Askim & Mysen Rør (AMR) og andre bedrifter de har snakket med forteller at de ofte prøver å få folk til å ta en fast jobb, men at men at særlig utenlandske arbeidstakere ikke ønsker å gi slipp på fleksibiliteten de har gjennom å jobbe som innleide.
– Det må vi respektere, og heller trappe opp innsatsen for å ta de useriøse aktørene, fortsetter Asheim.
(Saken fortsetter under)

Store konsekvenser
– Konsekvensen er at det kan bli vanskelig å få tak i nok folk under produksjonstopper og sesongvariasjoner. En bedrift kan ikke ha en reservebenk – de må ha folk i jobb, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, i en pressemelding (ekstern lenke)
NHO mener mangel på arbeidskraft kan sette prosjekter i fare.
– Et forbud i Oslo-området kan gjøre at bedrifter ikke tør å ta på seg flere prosjekter enn de kan dekke med eget personell. Det vil si at aktiviteten i bedriftene over tid vil bli lavere enn den kunne blitt hvis bedriftene kunne leie inn ved ekstra behov, sier Melsom.
Hun understreker at regjeringens forslag ikke tar hensyn til at byggenæringen i perioder har produksjonstopper, som gjør at de trenger noe fleksibilitet i tilgang på arbeidskraft.
– Dette er noe bedriftene allerede benytter, men i dagens markedssituasjon er det ikke nødvendigvis slik at «nabobedriften» har ledig kapasitet, og bedriftene kan heller ikke belage seg på det. Generelt er det svært krevende å få tak i arbeidskraft og her har bemanningsbedriftene en viktig funksjon, fortsetter Melsom.
(Saken fortsetter under)

Høre om utfordringene
Askim & Mysen Rør AS sier at de opplever at både Høyre og Senterpartiet forstår problemene med forslaget som nå ligger på bordet.
– Vi håper de andre partiene også ønsker å sette seg grundig inn i dette før de bestemmer seg. De er velkommen til oss for å høre om utfordringene i bransjen, sier Helge Lars Berger hos bedriften på Slitu.
Økonomisjefen forteller at det i bryggebransjen så varierer kapasitetsbehovet veldig både fordi tilgang på oppdrag varierer og fordi behovet i hvert enkelt oppdrag svinger.
– Av den grunn er vi i perioder avhengig av å kunne leie inn ekstra kapasitet og kompetanse i perioder. Uten denne muligheten kan vi ikke konkurrere om de større prosjektene som for eksempel nye Fjellhamar skole som vi nå er med på. Ved å leie inn 5-15% ekstra mannskaper i perioder kan AMR konkurrere om større oppdrag og sikre solide arbeidsplasser for egne ansatte uten urimelig bruk av overtidsarbeid. Det sikrer rett og slett gode arbeidsplasser i AMR og det gir arbeid til de som faktisk trives med være ansatt i bemanningsbyråer.
Han sier at det allerede finnes godt regelverk for de som sikrer de innleide samme lønnsvilkår som for deres egne ansatte.
– Problemet er at noen få leier inn altfor mange og/eller håndtere de innleide dårlig. For å få bukt med de problemene kan myndighetene gjerne definere et maksimalt omfang på 15% og samtidig gå hardt til verks mot de som bryter reglene om likebehandlingen av innleide, men de må for all del ikke innføre en kollektiv straff i form av et totalforbud, avslutter Helge Lars Berger.
(Kilde: Pressemelding fra Høyre og NHO)