Denne badekarmen ble flittig brukt søndag ettermiddag. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Store og små testet badekarmen på Lyseren

Badekarmen på Granodden badeplass ved Lyseren i Spydeberg ble offisielt åpnet søndag ettermiddag.

  • Se bilder nederst i saken!

Sparebankstiftelsen Spydeberg ga «Vinterbading – Lyseren» penger i fjor og i ettermiddag ble dette markert for å fremme de nye farsotten.

– Sparebankstiftelsen Spydeberg har gitt ut rundt 11 millioner kroner siden oppstart i 2015, men ikke til denne type tiltak før. Men vi var glad for denne søknaden, fortalte Martha Mjølnerød i stiftelsen før hun klippet snora.

Kari Engvig flyttet til Spydeberg sommeren 2020 og søkte etter likesinnede å bade med. Dette fungerte bra helt til isen la seg i fjor vinter, hvor de da måtte rømme til Oslofjorden for å bade.

– Vi har selvfølgelig mulighet til å hugge/sage hull hver gang når isen har lagt seg, men med denne tenkte vi å fremme det også for de som gjerne vil prøve seg i trygge omgivelser og ikke nødvendigvis bruke lang tid på å få et hull, sier Engvig til indre24.no.

(Saken fortsetter under)

Kari Engvig tok initiativet til å starte opp Vinterbading – Lyseren etter at hun flyttet til Spydeberg. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Populær Facebook-gruppe

Alle som vil bade er velkommen til å bli med her.

– Er du glad i å bade/svømme eller kanskje ta en rask dukkert i det våte element? Da er du hjertelig velkommen i gruppa, vi ønsker at alle skal kunne kjenne mestring og det positive med slik aktivitet, står det å lese på deres Facebook-gruppe. (ekstern lenke)

Per i dag er det cirka 135 personer i Facebook-gruppa. Etter nyttår har det kommet 20 nye. Flertallet av medlemmene er fra nærområdet.

ANNONSE

– Faste badere med meg varierer. Har en grunnstamme som har vært med siden jeg startet på Granodden i oktober 2020. Men med noen innbyttere. Nå har det tatt seg opp og noen har fått det som en vane. Onsdager er fast dag klokken 180.00. Men når mørketiden/vintertiden er her, er det to ganger i uka, da er det i tillegg søndager klokken 15.30, sier Engvig til indre24.no.

(Saken fortsetter under)

Hjørdis Olesen (foran) og Torill Tunby tar seg et bad. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Hun legger til at det var litt flere som badet før isen la seg og sommertiden var her.

– Fra desember til nå er interessen generelt for vinterbading/isbading økt landet over. Jeg startet gruppen når jeg flyttet til Spydeberg. Kjente ingen i området og en skal ikke bade alene og spesielt ikke når gradestokken synker.

Engvig prøver å gi gode tips til deltakerne og gjøre dem oppmerksomme på nyttige tips eller annet relatert til vann og sikkerhet.

– Opplevelsen en får, lykkehormonet som slår til, endorfinkikk og mestring er bare helt topp og et godt bidrag til god folkehelse.

Engvig gjør oppmerksom på at de som har hjerteproblematikk bør ikke gjøre dette. Ellers er det god helse for mange med diverse helseproblematikk (angst, stress,  psykiske sykdommer, MS, revmatisme også videre.

ANNONSE

En person anmeldt etter promillekontroll

Posten 375 år – fra hest og posthorn til fossilfritt og digitalt