Too Good To Go opplever en stor interesseøkning for matredding, både blant butikker og forbrukere. Foto: Too Good To Go

Så mange poser med overskuddsvarer ble reddet i IØ, Skiptvet og Marker i fjor

Norske butikker og forbrukere reddet 2,2 millioner poser med overskuddsvarer gjennom Too Good To Go i 2021. Dette er en økning på nærmere femti prosent sammenlignet med året før.

– Det er flott å se at stadig flere blir opptatt av matredding, slik at vi unngår å kaste fullt spiselige, fine varer, sier daglig leder Ann-Kristin Raknes Pfründer i en pressemelding.

  • Se oversikt fra vårt område nederst i saken!

De har en økning i antall matbedrifter som vil være med i appen og nå ut til forbrukere med overskuddsvarene sine. I tillegg har også antall app-brukere økt mye.

– Til sammenligning ble det solgt 1,5 millioner poser med overskuddsvarer gjennom Too Good To Go i 2020, 1,3 millioner i 2019, 840.000 i 2018 og 413.000 i 2017. Maten som ble reddet i 2021 tilsvarer miljøbesparelser på 5500 tonn CO2-ekvivalenter, ifølge myclimate, og hadde videre tilsvart 2200 tonn matavfall dersom den ble kastet i stedet, ifølge Too Good To Go. Fjorårets varer har en verdi på rundt 300 millioner kroner.

(Saken fortsetter under)

I 2021 ble det reddet 1621 poser på Shell Momarken. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

360.000 nye app-brukere

Appen har 1,6 millioner brukere i Norge, og antall brukere har økt med 360.000 det siste året. På landsbasis er det for øyeblikket 4000 samarbeidspartnere som tilbyr overskuddsvarer gjennom appen – eksempelvis dagligvarebutikker, bakerier og kiosker – rundt 60 prosent flere enn for ett år siden. Veksten er spesielt stor innen dagligvare. 1500 dagligvarebutikker er nå med i Too Good To Go – nærmere tre ganger så mange som for ett år siden.

– Dagligvarebutikkene har kommet for fullt den siste tiden. De bruker appen som en nødløsning på slutten av dagen, som ett av flere tiltak for å redusere svinnet. Kjeder som Coop, MENY, Joker og Bunnpris er med. De selger blant annet dato- og bakervarer og mat fra ferskvaredisken som må selges samme dag. Det gjør at brukerne våre kan velge mellom flere typer overskuddsvarer enn før, og dette bidrar nok til at flere har fått øynene opp for appen. I tillegg er det kanskje flere som er blitt bevisste på å leve bærekraftig, sier Raknes Pfründer i pressemeldingen.

(Saken fortsetter under)

Appen. Foto: Too Good To Go

Ikke i mål

Raknes Pfründer understreker at selv om mange butikker og forbrukere er blitt flinke matreddere, er det fortsatt en lang vei å gå før Norge når målet om en halvering av matsvinnet innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål.

Nye tall fra Hovedrapporten om matsvinn 2020 viser at vi kaster over 450.000 tonn med mat årlig i Norge. Fra 2015 til 2020 ble svinnet redusert med 10 prosent, mens målet var 15 prosent. Innen 2030 skal det halveres.

– Det er mange som må kobles på hvis vi skal klare drastiske svinn-kutt; matbransjen, myndigheter og forbrukere. Hvis ikke fortsetter vi å bidra til økt global oppvarming som følge av klimagassutslippene knyttet til matsvinn, og vi sløser med verdifulle naturressurser, sier hun.

Mer enn én tredjedel av maten som produseres på verdensbasis ender som svinn hvert år, og matsvinn står for ti prosent av de globale klimagassutslippene – begge deler ifølge WWF. I Norge står matbransjen og forbrukere hver for rundt halvparten av det kartlagte matsvinnet, ifølge Hovedrapporten om matsvinn for 2020.

*Med utgangspunkt i at én forundringspose med overskuddsvarer veier rundt én kilo. 2,2 millioner poser med overskuddsvarer ville derfor tilsvart 2200 tonn matavfall hvis maten ikke ble reddet.

ANNONSE

**Antall solgte forundringsposer X pris i appen (vanligvis mellom 39 og 49 kroner) X 3 (innholdet i posene har en minimumsverdi på tre ganger fullpris).

Antall reddede poser med overskuddsmat i Indre Østfold, Marker og Skiptvet (totalt: 15.291)

  • Indre Østfold: 12.998
  • Marker: 1967
  • Skiptvet: 326

Too Good To Go har rundt 30 samarbeidspartnere i Indre Østfold, Marker og Skiptvet.

Her ble det reddet mest i 2021:

1. Shell Momarken: 1621

2. Bunnpris Mysen: 1379

3. Obs! Slitu: 1230

Spennende med forundringsposer

– Man får alt fra påsmurt til dagligvarer. Ofte får man mye mat for pengene, og det kommer godt med for mange nå. I forundringsposene kan det for eksempel ligge brød og bagetter, mat fra ferskvaredisken som må selges samme dag, varer som nærmer seg utløpsdato eller frukt og grønt med «skjønnhetsfeil». Det er helt fin, god mat som det hadde vært synd å måtte kaste. Så her gjør matbedriftene og folk i deres område en veldig god innsats for miljøet, sier Lene Kallum, kommunikasjonssjef i Too Good To Go.

Butikkene selv vet ikke akkurat hva de har til overs, derfor blir det en overraskelse.

– Det at stadig flere engasjerer seg i matredding er kjempepositivt, for det er kun da vi kan klare å nå de overordnede målene som Norge har satt seg når det gjelder å kutte svinnet, som skal halveres innen 2030. Vi er langt unna å nå dette målet, og fra 2015 til 2020 ble svinnet kun redusert med 10 %, mens målet var 15 %, ifølge Hovedrapporten om matsvinn for 2020 i regi av Matvett og departementene, som ble presentert 8. desember, fortsetter Kallum.

Hun legger til at dagligvarebutikker og matprodusenter blant annet må kaste mindre mat, så må forbrukere gjøre en skikkelig innsats. Årsaken er at de står for halvparten av svinnet i Norge.

(Kilde: Pressemelding)

Ann-Kristin Raknes Pfründer. Foto: Hanne Johansen

ANNONSE

ANNONSE

Vogntog kjørte av veien på riksvei 22

Viken vil satse på unge idrettstalenter