Reisende til Sverige må vise negativ koronatest ved passering på grensestasjonene. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Mindre trafikk over Svinesund tirsdag – flere blir vist bort

Grensepolitiet i Sverige viser bort flere reisende etter at innreisereglene ble skjerpet inn natt til tirsdag, til tross for markant nedgang i trafikken.

– Fram til mandag har det vært stor trafikkflyt over Svinesundsbroen hele tiden, men etter endringen natt til tirsdag har vi sett en markant reduksjon i antall reisende, sier sjef for Gränspolisen region Väst, Mikael Holmgren, til NTB.

Han forteller at det er litt ulikt hva folk som ønsker å krysse grensa synes om de nye reglene, men de fleste forstår hvorfor det er slik og har ingen problemer med det. Det er flere enn før som blir sendt tilbake til Norge, sier han.

– Nå har det bare gått én dag, men vi kan allerede se en reduksjon i trafikken og en økning i antall bortviste, sier Holmgren.

Kontroll

Innsatssjef for grensepolitiet ved Svinesund, Jarmo Hansi, sier til NTB at de fleste har god kontroll på papirene.

– De fleste nordmenn har kontroll, de vet hva som gjelder.

Hvis man ikke har papirene i orden på forhånd, må man tilbake og ordne det før man får krysse grensa.

ANNONSE

– Vi nekter dem innreise og viser dem tilbake til Norge. Da må de ta en PCR-test. På den testen må det stå hvem som har blitt testet, hva de har blitt testet for, dato, klokkeslett, hva testen viser og hvem som har gjort den. Det må de vise oss når de kommer hit, sier Jarmo.

Danmark

Også ved Øresundsbroen mellom Sverige og Danmark ble flere reisende fra Danmark sendt tilbake tirsdag fordi de ikke oppfylte de nye testkravene.

– Vi har hatt ganske mange avvisninger i dag, flere enn vi hadde i går. 70–80 avvisninger siden midnatt, sier Mats Berggren, som er sjef for grensepolitiet i området.

Alle reisende til Sverige som ikke er svenske statsborgere, eller som er bosatt i Sverige, må vise en negativ koronatest ved grensen som ikke er eldre enn 48 timer. Testkravet gjelder også for vaksinerte.

Det er unntak for arbeidspendlere og studenter, men de må ha med seg bevis.

(©NTB)

ANNONSE

ANNONSE

En av to bøffelbesetninger i Norge bor i IØ

Disse endringene trer i kraft fra nyttår