Illustrasjonsfoto: Glenn Thomas Nilsen

Kjerkol: Politiet tar stikkprøvekontroller på grensa

Det er viktig at politiet følger med på at testplikten på grensa overholdes, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) – men medgir at det kun tas stikkprøvekontroller.

Onsdag ble de første tilfellene av koronavarianten omikron påvist i Norge. Regjeringen har derfor blant annet strammet inn på innreisetiltakene. Blant annet må alle som ikke er vaksinert, teste seg på grensen.

– Det som er viktig, er at politiet sjekker testplikten på grensa, sånn at vi får fanget opp dem som ikke er vaksinert og deres eventuelle smitterisiko når de kommer til landet, sier Kjerkol til NTB.

– I hvor stor grad følges dette opp?

– Politiet har sagt at de vil gjøre stikkprøvekontroller.

– Hvor betryggende synes du det er at det bare tas stikkprøvekontroller?

– Det er viktig at det oppleves som en plikt. Dette er jo også noe man kan bli bøtelagt for, altså at man ikke oppfyller testplikten. Men det er viktig at politiet viser at de følger med, slår helseministeren fast.

ANNONSE

Testplikten gjelder både norske og utenlandske statsborgere som ikke har EUs koronasertifikat.

For ett år siden gikk Arbeiderpartiet hardt ut mot Solberg-regjeringen som Ap mente var altfor treg med å innføre tiltak for å hindre importsmitte.

På Kjerkols bord ligger nå en rekke andre mulige innreisetiltak.

– Det er blant annet mer omfattende bruk av testing og den type ting. Men dette vil vi komme tilbake til når vi har gjort ordentlige vurderinger, sier Kjerkol, som ikke ønsker å lette mer på sløret akkurat nå.

(©NTB)

ANNONSE

ANNONSE

Neste år er det klart for Soot-spelet igjen – disse har hovedrollene

BILDER: Kulturskolen inviterte til julekonsert