I oktober blir det folkefest og bokslepp i folkeparken

Beate Riiser Wengen, «mammaen» til «Jonny Jern», har skrevet sin første bok om «Jonny Jern og vennene hans» (ernæringens svar på «Karius og Baktus»). Illustrasjonene i boka er laget av Renata Markota.

Lørdag 9. oktober blir det bokslepp og folkefest i Askim folkepark i samarbeid med sanitetsforeningene i Indre Østfold (Eidsberg, Melleby og Spydeberg) og mange andre samarbeidspartnere. Det store arrangementet foregår i folkeparken, men det kommer også til å skje saker og ting i de fire gamle kommunene også.

Jonny Jern sitt hovedmål er å forebygge sosial ulikhet i helse, ja sosial ulikhet generelt.

– 9. oktober er som nevnt datoen som er valgt til folkefesten. Dette er lørdagen i høstferien, men dagen er valgt med «omhu». Arrangørene har fått et par velmenende kommentarer på valg av dato til Jonny Jern dagen, Kommentarene er: «Å, det var en dum dag å ha festen på for da er jo ALLE på hytta»???, forteller Riiser Wengen til indre24.no.

Alt er gratis denne dagen

Hovedmålet til arrangøren er å forebygge sosial ulikhet.

– Ja, det er mange som ikke kan komme fordi de reiser bort, men det som er så stas er at de som ikke har noen planer i ferien kan komme på folkefest og bokslepp på barnas dag i Askim folkepark, og alt av aktiviteter, underholdning, foredrag og servering er gratis. Til og med boka.

Riiser Wengen legger også til at selveste «Jonny Jern», «Vita C» og den litt tøysete «Radikalen» kommer og underholder til stor glede for små og» store» barn. Indre Østfold Dans og Ballett deltar også denne dagen med den helt nye «Jonny Jern» dansen som de vil fremføre når «Jonny Jern» synger sangen sin.

– Askim & Spydeberg Sparebank har gitt en raus gave som inkluderer innkjøp av flere hundre eksemplarer av boka om «Jonny Jern». Den vil deles ut til alle barn (et eksemplar til hver husstand) som kommer til Askim Folkepark. Gaven har også gitt oss muligheten til å lage et stort og kreativt sceneteppe som vil være en fargerik kulisse til alt som skal skje på scenen.

Arbeidet med sceneteppet er det frivilligsentralen i Askim som står for.

– Takket være en stor gave fra Askim Frivillighetssentral så blir det optimalt med lyd og lys på alle arrangementer på scenen og i parken ellers. Frank Tangen tar med seg flokken sin og tar ansvaret for det.

Sanitetskvinnene tar med seg takkene sine og serverer sveler til alle som vil ha.

(Saken fortsetter under)

Tore Petterson. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Foredrag med Tore Petterson

I utgangspunktet er denne dagen for barna, men arrangørene ønsker likevel å skape et rom for de voksne også. I parklokalet vil det være et foredrag med Tore Petterson, som blant annet er kjent som dommer i Skal vi danse på TV2. Her vil han dele sine erfaringer av hva han har kjent på kroppen av mobbing og utenforskap samt snakke litt om sine tanker om hvordan man sammen kan skape et rausere samfunn.

ANNONSE

– I etterkant av foredraget så skal det være en paneldebatt med politikere og andre aktuelle debattanter. Tore skal delta i denne paneldebatten i etterkant av foredraget, og by til en debatt om hvordan vi sammen kan skape et rausere samfunn.

Andre temaer i debatten er; Hvordan fungerer antimobbe arbeidet i skolene og samfunnet generelt, inkludering og ekskludering i idretten, mat i skolen og en time fysisk aktivitet i skolen hver dag, hvordan ligger vi an der?

– Vi mangler fortsatt «noen kroner» til folkefesten, men vi er så ille positive, så vi har trua på at det skal ordne seg, sier Riiser Wengen.

(Saken fortsetter under)

Rowena von Ohle. Foto: Privat

Betyr mye å få være med

Rowena von Ohle er konferansier denne dagen.

– Jeg ble veldig glad når Beate spurte meg om jeg ville være med. Hun er utrolig raus og veldig glad i å dele med seg og ta med det hun ønsker å ha med og det syns jeg er utrolig bra. Hun er veldig god på å løfte og en teamspiller at vi skal gjøre hverandre gode og det setter jeg veldig pris på.

Von Ohle er veldig opptatt av dette med mobbing ettersom datteren har vært gjennom dette hele livet sitt med selvskading og selvmordsforsøk.

– Så det er det mine foredrag handler mye om. Også fikk jeg lov til å være med her som konferansier. Og få lov til å være med på det betyr utrolig mye for meg.

Hun skal også lede paneldebatten.

– Så jeg får lov til å gjøre det jeg liker å gjøre, og det jeg skal gjøre mer av fordi jeg nå driver og omskolerer meg til å jobbe med barn og unge.

Arbeidsgruppa for «Jonny Jern» ønsker dere alle hjertelig velkommen.

ARBEIDSGRUPPA: Solveig Evensen fra Eidsberg Sanitetsforening, Marit Berendtsen fra Eidsberg Sanitetsforening, Kjersti Aagaard fra Askim frivillighetssentral og Beate Riiser Wengen (prosjektleder- og forfatter av boka «Jonny Jern»). Foto: Privat
Spydeberg Sanitetsforening med leder Anne Lise Strande i front. Foto: Privat
Renata Markota har laget illustrasjonene i boka. Foto: Privat
Melleby Sanitetsforening med leder Anne-Kari Dillevik i front. Foto: Privat

ANNONSE

ANNONSE

Drapsdømt mann i 80-årene får behandlet saken i lagmannsretten

Inviterer igjen til åpne lokale verksteder