Støres triumf: – Vi klarte det

NTB
NTB
5 minutter lesetid

Ap-leder Jonas Gahr Støre blir ny statsminister. Erna Solberg erkjenner nederlaget.

NTB-Steinar Schjetne og Johan Falnes

– Vi har jobbet hardt, og nå kan vi endelig si: Vi klarte det, sa Jonas Gahr Støre da han kort tid før midnatt valgkvelden inntok talerstolen på Arbeiderpartiets valgvake på Youngstorget i Oslo.

Kort tid tidligere statsminister Erna Solberg erkjent valgnederlaget og pekt på Støre som landets nye regjeringssjef.

– Jeg vil gjerne gratulere Støre med det som nå ser ut som et klart flertall for å skifte regjering. Og jeg har særlig lyst å gratulere Senterpartiet og Rødt med framgangen, sa Solberg før hun erklærte «Høyres arbeidsøkt i regjeringen over for denne gang».

Flertall for rødgrønn trio

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet får sammen 89 av 169 mandater, viser prognosen når over 90 prosent av innkomne stemmer var telt opp.

Alt ligger nå til rette for at Støre kan flytte inn på Statsministerens kontor i oktober.

Støre ligger an til å kunne danne regjering med sine to foretrukne samarbeidspartnere – og slippe å være avhengig av støtte fra Rødt eller Miljøpartiet De Grønne.

– De partiene som har sagt at de ønsker en ny regjering, ser ut til å få et solid flertall. Det ser dessuten ut til at det blir flertall for Ap, SV og Sp – vår Plan A, sa Støre.

Drama rundt sperregrensen

I prognosen kommer MDG under sperregrensen med 3,8 prosent, mens Rødt kommer over for første gang med 4,7 prosent.

Samtidig viser prognosen nærmest en valgkollaps for den borgerlige blokken, som bare ligger an til å få 68 mandater.

Både KrF og Venstre har kjempet mot sperregrensen under hele kvelden. Men marginene er hårfine.

Rundt midnatt lå MDG på 3,8 prosent i prognosen, mens Venstre lå på 4,3 prosent.

– Det er en ting som er klart. Det er at regjeringen har mistet støtten i Stortinget, og vi vil gå av så snart en ny regjering er på plass, sier KrF-leder Ropstad, som peker på Jonas Gahr Støre som ny regjeringssjef.

– Jeg vil gratulere Støre med valgresultatet og ønske ham lykke til i den jobben, sier Ropstad.

Valgseier for Støre

Med en oppslutning på 26,4 prosent er Ap landets største parti med god margin, men markant under oppslutningen partiet fikk for fire år siden.

ANNONSE

Støre har i valgkampen lagt vekt på at Ap har løftet seg på meningsmålingene det siste halvåret etter en lang periode preget av metoo, personkonflikter og maktkamp i partiet.

Men oppslutningen er også Aps svakeste ved et stortingsvalg siden 2001. Før det må vi helt tilbake til 1924 for å finne et dårligere valgresultat for «ørnen» blant partiene.

Opptur for Vedum

Sp er ifølge prognosen det partiet som går mest fram sammenlignet med valget i 2017. Partileder Trygve Slagsvold Vedum erklærte selv seieren da han talte til valgvaken mandag kveld.

– Vi er partiet som har gått mest fram ved stortingsvalget. Det er samtidig en merkedag at vi er ett av Norges tre største partier, sa han.

Prognosen da rundt 93 prosent av innkomne stemmer var telt opp, tyder nå på en oppslutning på 13,7 prosent.

Det vil være Sps beste resultat i et stortingsvalg siden det EU-pregede valget i 1993, men er likevel svakere enn det Sp lå an til for bare få måneder siden.

SV får 7,4 prosent i prognosen og går dermed fram fra 2017-valget, men ikke fullt så mye som målingene kunne tyde på.

Kollaps for Høyre og Frp

Valgets største tapere i antall stemmer er Fremskrittspartiet og Høyre.

Frp ligger i prognosen på 11,8 prosent, ned 3,4 prosentpoeng fra forrige valg. Høyre ligger på 20,4 prosent, ned 4,7 prosentpoeng.

Etter alt å dømme vil valgresultat dermed bety slutten for Høyre-leder Erna Solbergs åtte år som statsminister.

– Det er ikke noen jubelstemning, det skjønner man jo, sier Torbjørn Røe Isaksen til NTB på Høyres valgvake.

Høyre slet tungt på målingene allerede i 2020, men fikk et kraftig løft da koronapandemien rammet Norge. Først etter «Sushigate» i vinter, der Solberg til slutt ble dømt til bot for brudd på koronareglene i forbindelse med en middag, snudde trenden.

Frp skiftet for sin del partileder i vinter etter en periode med svake målinger. Men den nye partilederen Sylvi Listhaug har ikke klart å løfte Frp til gamle høyder.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.