(Pressefoto)

INSPIRIA fyller 10 år!

Mandag 30/8-21 er det nøyaktig ti år siden den offisielle åpningen av vitensenteret i Sarpsborg:

– Vi har blitt en bærebjelke for realfagsglede, men også et populært publikumstilbud og en viktig støttespiller for næringslivet og offentlig sektor. Samtidig har vi begynt å gå med overskudd etter mange tøffe år rent økonomisk, sier direktøren.

[Sarpsborg, 30. august, 2011: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og kulturminister Anniken Huitfeldt er begge på plass for å markere den offisielle åpningen av INSPIRIA science center. Vitensenterets administrerende direktør heter Bjørn Winther Johansen. Blant de 300 spesielt inviterte gjestene finner vi blant andre notabiliteter som Petter Stordalen og Arthur Buchardt, ordfører i Sarpsborg Jan O. Engsmyr og Fylkesordfører i Østfold Ole Haabeth. Baratt Due musikkinstitutt byr på musikalske innslag. Fire klassetrinn fra Askimbyen skole er også med og feirer den store begivenheten.]

Sarpsborg, 30. august, 2021: Ingen kunne vite nøyaktig hva INSPIRIA skulle bli i 2011. Her skulle det eksperimenteres, testes og prøves ut – og gradvis ta form.

Spoler vi ti år frem i tid, finner vi imidlertid en 10-åring som knapt har tid til å feire sin egen bursdag; Her går det i barnehage- og skoletilbud, dinosaurutstilling, møtevirksomhet, cafédrift, sykkelpark, butikk, sankepark, skjærgårdscruise til Singløya, sykkelturer med guide, avdeling på Storbyen, elsparkesykler, Ung Røst og KoKo for ungdommen, drift av HjemJobbHjem, koordinering av Visit Østfold og videreutvikling av Frisk Oslofjord – med drift av M/S Ny Vigra III som ekskursjonsskip. Samtidig sendes formidlerne til INSPIRIA Viken rundt for å levere alt fra programmeringstilbudet super:bit til sykkelopplevelser i skolegården. Og denne oppramsingen dekker på langt nær alt.

– På 10 år har INSPIRIA blitt en bærebjelke for realfagsglede, men også et populært publikumstilbud og en viktig støttespiller for næringslivet og offentlig sektor. Samtidig har vi begynt å gå med overskudd etter mange tøffe år rent økonomisk, sier Geir Endregard, direktør på INSPIRIA.

– Vi har også lykkes med å skape en god og trygg arbeidsplass for nesten 50 faste ansatte. I tillegg gir vi unge mennesker muligheten til å skaffe seg arbeidserfaring og ekstrainntekt i helgene.

Flere bein å stå på

Det er ingen hemmelighet at INSPIRIA slet økonomisk de første årene etter åpningen. Selv om vitensenteret er en not-for-profit-organisasjon, ville flere år med underskudd kunne true videre drift. Overlevelsesstrategien til Endregard, som overtok i august 2012, ble derfor å identifisere hvilke muligheter vitensenteret hadde for å satse på mer enn bare skole- og publikumstilbudet.

ANNONSE

Det viktigste strategiske grepet kom i 2014, ved at INSPIRIA skulle koordinere og drifte ulike prosjekter på vegne av for eksempel Vitensenterforeningen, kommuner eller fylket.

– Akkurat dette har vært nøkkelen til at vi har lykkes så godt i senere år. Våre ansatte har allerede unik kompetanse på opplevelser og aktiviteter, som gir god synergieffekt når vi for eksempel skal ut til bedrifter med HjemJobbHjem eller reise fra Halden til Hallingdal og gjennomføre ulike arrangementer og kurs, forklarer Endregard.

– Siden vi turte å satse mer på denne typen prosjekter, har vi hatt solid vekst. Rett før pandemien brøt ut hadde vi endelig fått tallene i pluss. Takket være utsolgte puljer til den ekstremt populære dinosaurutstillingen vår to somre på rad, har vi klart å tviholde på et lite overskudd, noe det ligger an til også for 2021.

Ifølge direktøren er vitensenteret i Sarpsborg også godt rustet for de neste 10 årene:

– Med den driften, kompetansen og fleksibiliteten vi har nå, har vi alle muligheter. Vi har ambisjoner om å vokse oss enda større og enda sterkere fremover, avslutter Endregard.

(Pressemelding)

ANNONSE

Spesialenheten: To politifolk har status som mistenkt etter skytingen i Sarpsborg

Færre fikk fartsbot i sommer