En mann ble skutt og drept av politiet på Valaskjold, Sarpsborg lørdag morgen. Her er krimteknikere ved stedet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

34 år gammel svensk statsborger skutt og drept i Sarpsborg

Det var en 34 år gammel svensk statsborger som ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg lørdag.

NTB-Even Lübeck og Idunn Lavik

Politiet har dannet seg et bilde av hendelsesforløpet og har nå i all hovedsak avsluttet den aktive delen av etterforskningen av hendelsen som ledet til politiets utrykning, skriver politiet i en pressemelding.

Mannen ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg lørdag morgen. Politiet har opplyst at det var en akutt og kritisk situasjon som gjorde at de løsnet skudd. Mannen hadde forfulgt en annen mann før situasjonen der det ble skutt, oppsto, opplyste politiet lørdag.

– Avdøde var 34 år og svensk statsborger. Både han og fornærmede var beboere på Tuneheimen vandrehotell, men det er ikke avdekket noen nær relasjon mellom partene, skriver politiet.

Uttalelser samsvarer med forklaring

Fornærmede har i mediene uttalt seg om hendelsesforløpet, og politiets opplysninger samsvarer med det han har opplyst.

– Avdøde skal ha oppsøkt ham på bopel, bevæpnet med én eller to kniver. Fornærmede ble redd og valgte å rømme fra leiligheten, hvorpå avdøde fulgte etter, sier politiadvokat Anders Svarholt.

De har avhørt vitner som har hatt kontakt med avdøde i tiden forut for hendelsen, og en rekke personer som har observert forfølgelsessituasjonen, fortsetter Svarholt.

(Saken fortsetter under)

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Slet psykisk

I en svensk straffedom fra mars i år, hvor mannen ble dømt for narkotikalovbrudd, går det fram at mannen har slitt med rusmisbruk og psykisk sykdom, skriver VG.

Avisen har snakket med flere som kjente mannen, søndag formiddag.

– Han var en snill mann, men han hadde sine problemer. Han hadde ikke alltid hatt det lett, han slet også psykisk, sier et av familiemedlemmene som hadde møtt opp ved åstedet sammen med venner og bekjente.

Emir Omerinovic drakk kaffe med mannen samme morgen som skuddene falt.

– Han var hos meg sju om morgenen, så ble han drept på vei hjem. Han sa til meg at han ikke hadde fått sove. Vi tok et par røyk, drakk kaffe og pratet. Han var ikke aggressiv, helt rolig. Jeg forstår ikke hvordan dette kunne skje, sier Omerinovic.

– Uønsket og tragisk

– Dødsfallet er på alle måter et uønsket og tragisk utfall av politiets oppdrag. Hendelsen er belastende for alle involverte, ikke minst for de pårørende og etterlatte. Våre tanker går i dag til dem, uttaler visepolitimester Geir Solem i Øst politidistrikt i samme pressemelding.

Han opplyser at ingen blir tatt ut av tjeneste som følge av skyteepisoden.

ANNONSE

– De involverte tjenestepersonene blir godt ivaretatt gjennom blant annet stedlig ledelse ved Sarpsborg politistasjon, kollegastøtteordningen og vernetjenesten. Ut ifra de opplysningene jeg har i saken nå, er det ikke framkommet elementer som tilsier at de må tas ut av tjeneste, men i et HMS-perspektiv er de fritatt for operativ tjeneste de nærmeste dagene, sier Solem.

– Kan ta tid å få ut informasjon

Det er Spesialenheten for politisaker som etterforsker selve skyteepisoden, mens politiet etterforsker hva som skjedde før. Spesialenheten forteller at de er ferdig med de innledende avhørene.

– De innledende avhørene av de impliserte tjenestepersonene som var involvert i hendelsen lørdag, er ferdige. Vi er i kontakt med vitner som vi anser er relevante å avhøre. I tillegg skal vi sikre lydlogg fra politiet, så vi kan gjennomgå den, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten til NTB.

Øyen forteller at de kriminaltekniske undersøkelsene er gjort, og at de nå venter på svar.

– Vi kan ikke gå ut med noe mer informasjon om saken før vi har fått mer oversikt over det totale informasjonsbildet. Vi kan ikke gå ut med informasjon om antall skudd, hvem som har skutt og andre ting. Vi må gå ut med rett informasjon, så det kan ta litt tid, sier hun.

Erfaringsmessig tar det tid, ofte flere uker, for å få svar på de kriminaltekniske undersøkelsene, forteller Øyen.

Spesialenheten ferdig med innledende avhør

Spesialenheten for politisaker forteller at de er ferdig med de innledende avhørene etter at en mann ble skutt og drept av politiet lørdag i Sarpsborg.

– De innledende avhørene av de impliserte tjenestepersonene som var involvert i hendelsen lørdag, er ferdige. Vi er i kontakt med vitner som vi anser er relevante å avhøre. I tillegg skal vi sikre lydlogg fra politiet, så vi kan gjennomgå den, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten til NTB.

Mannen ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg lørdag morgen. Politiet sa en akutt og kritisk situasjon gjorde at de løsnet skudd. Mannen hadde forfulgt en annen mann før situasjonen der det ble skutt, oppsto, opplyste politiet lørdag.

Øyen forteller at de kriminaltekniske undersøkelsene er gjort, og at de nå venter på svar.

– Vi kan ikke gå ut med noe mer informasjon om saken før vi har fått mer oversikt over det totale informasjonsbildet. Vi kan ikke gå ut med informasjon om antall skudd, hvem som har skutt og andre ting. Vi må gå ut med rett informasjon, så det kan ta litt tid, sier hun.

Erfaringsmessig tar det tid, ofte flere uker, for å få svar på de kriminaltekniske undersøkelsene, forteller Øyen.

– Krimtekniske undersøkelser, våpentekniske undersøkelser og obduksjon må sammenholdes. Å få et klart bilde av hendelsesforløpet vil ta lang tid. Hvor lang tid, har ikke Kripos sagt noe om.

Hun forteller også, ifølge VG , at hun ikke vet om alle de pårørende er varslet. Til avisen sier hun at hun ikke kan si noe om det ble skutt med flere våpen.

(©NTB)

ANNONSE

Stem for fremtiden: Det beste alternativet er da Høyre for deg og dine etterkommere

Politiet advarer mot falske 500-lapper i Sarpsborg