Tage Pettersen. Foto: Høyre

Mange kreative sommerskoleaktiviteter i Østfold

Av: Tage Pettersen, stortingsrepresentant for Høyre i Østfold

I krisepakken i januar lanserte regjeringen en tiltakspakke på 500 millioner som kommunene kunne søke på for å etablere nye eller utvidede sommerskoletilbud og kurs til barn og unge i kommunene. Barn og unge har betalt en høy pris under koronakrisen. Elever og studenter har tapt mye verdifull undervisning og sosialt samvær har vært vanskelig.

Jeg er kjempeglad for at Høyre i regjering har prioritert store midler til å hjelpe barn og unge i sommerferien, og at våre elever har flere spennende sommerskolekurs denne sommeren. Skole-Norge har lagt ned en kjempejobb under pandemien, men nedstengning og økt bruk av hjemmeskole har ført til at en del elever nå har behov for å være mer sosiale, leke og skape nye vennskap, samt ta igjen tapt faglig progresjon. 

Målet er å gi flere unge en arena der de kan delta i faglige, sosiale og kulturelle aktiviteter i skolens sommerferie. Mange barn har vært mye alene og trenger et sommertilbud som gir mestring, læring, utforsking og nye venner. Slike tilbud bidrar også til sommerjobbmuligheter for mange unge voksne og studenter ute i kommunene. Det er også åpnet for et samarbeid med private og frivillige tilbydere.

Sist uke fikk jeg besøke sommerskoletilbud i Sarpsborg og Fredrikstad. Vi har møtt ansatte i alle aldre, og med ulik faglig bakgrunn, og en mangfoldig gruppe barn og unge som deltar på de ulike kursene. Alle forteller at det er ekstra godt å kunne treffe andre og gjøre noe sammen etter en lang periode med mye hjemmeskole og isolasjon. Og som en unge jente ved Glemmen Akropark sa: «Det er bare så bra at noe som er gratis, også er kult og fint. Vanligvis er det litt kjipt og teit».

ANNONSE

Noen av tilbudene vi har besøkt har vært Sommergøy i Tindlundhallen med aktiviteter som spenner fra air hockey, innebandy til e-sport. Sommer i Sarp hadde fokus på video og medieproduksjon der ungdommene skal bli vant med å både håndtere et kamera og stå foran det. På biblioteket i Fredrikstad var det skrivekurs for barn der de utforsket kreativiteten sin, samtidig som de samlet ideer og fikk trening i skriveteknikk. Hos Glemmen Akropark hadde de kurs i parkour, skating for jenter, polefitness, luftakrobatikk, breakdance, produksjonsdesign og teater. Mens de i lokalene til kulturskolen hadde opplæring i ny-sirkus, balanse og turn. Her fikk vi også en god samtale med barna om det å være politikere.

Det inntrykket jeg sitter igjen med er at kommunene, sammen med frivilligheten, har kommet opp med mange kreative sommerskoleaktiviteter som treffer barna og ungdommen godt. Alle har vært velkommen og kommunene har vært gode på å tilby aktiviteter til de som trenger det mest. Fokuset har vært på mestring, både sosialt og fysisk. Som en av de voksne sa til oss: «Hos oss er det ikke lov å gjøre noe alene». Jeg er derfor glad for å se at regjeringens bevilgning er omsatt til gode møteplasser ute i kommunene. Fortsatt god sommer.

(Leserinnlegg)

ANNONSE

ANNONSE

Bilfører fraktet til sykehus – mistenkt for promillekjøring

Skal gå 45 mil på tre uker – bidrar også til Barnekreftforeningen