Droner reddet 77 rådyrkalver fra slåmaskin

NTB
NTB
2 minutter lesetid

Droner med varmesøkende kameraer har funnet en rekke nyfødte rådyrkalver i gressenger i Indre Østfold. Dermed kan de redde dem fra å bli tatt av slåmaskinen.

Det er frivillige fra jeger- og fiskerforeningene i Trøgstad og Båstad som leter med varmesøkende kamera på natta, skriver Nationen.

Førsteslåtten nærmer seg, og bønder opplever ofte at slåmaskinene kapper seg gjennom kalver som legger seg i gresset. Rådyrgeita plasserer dem der som forsvar mot rovdyrtrusler mens geita beiter. Prosjektet ble startet opp i 2017 og fikk kommunen med på laget i fjor. Alle gressprodusenter i Indre Østfold får tilbud om hjelp fra dronene.

Tidligere har jegerne også brukt poser med hjortetakkolje på stolper rundt engene, slik at den stramme lukta spredte seg. Etter inspirasjon fra Tyskland gikk de i fjor over til å bruke droner med varmesøkende kamera. I hele juni har de vært en gjeng ute med tre droner, og fire-fem personer tilknyttet hver drone.

ANNONSE

– Det handler kun om dyrevelferd. Vi jegere skal høste av overskuddet, og reven og andre rovdyr tar noen kalver, men ulykker med slåmaskin er noe helt annet, sier jeger Asbjørn Ness.

Til sammen har jegerne gjennomsøkt 20.000 dekar med gress, ifølge Indre Østfold kommune.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.