Skal få mer energi fra Borregaard

Pressemelding
3 minutter lesetid

Østfold Energi skal bruke enda mer av overskuddsenergien fra Borregaard til å varme opp bygninger i Sarpsborg sentrum.

– Et godt eksempel på gjenbruk av varme som bidrar positivt til miljøet, sier Østfold Energi-sjef Oddmund Kroken.

Østfold Energi og Borregaard har i mange år sørget for å gjenbruke varmen fra det som er et av verdens mest avanserte bioraffinerier. Nå samarbeider selskapene om å få på plass nye løsninger, som gjør at enda mer av overskuddsvarmen kan brukes til fjernvarme i Sarpsborg.

– Her gjør Borregaard en kjempejobb med å legge til rette for at mer av energien de ikke kan gjenbruke selv kommer til nytte. Når vi nå kobler oss på varmtvannsnettet vil dette gi både økt produksjon og bedre effekt fra varmepumpene i fjernvarmeanlegget vårt, sier Kroken.

(Saken fortsetter under bildet)

Borregaard. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Satser på energieffektivisering

I dag utnyttes allerede 10-11 GWh av overskuddsenergien fra Borregaard og etter hvert kan dette økes opp til 16-17 GWh. Totalt tilsvarer det oppvarmingsbehovet til 1000 boliger. 

Prosjektet har fått støtte av ENOVA, som er en viktig samarbeidspartner i arbeidet med å utnytte spillvarme.

– Det er ikke nok at produktene vi produserer skal løse klimautfordringer, de må også produseres på en effektiv og bærekraftig måte. Borregaards satsing på energieffektivisering har gjort at vi har redusert CO2-utslippene våre med over 40 prosent i løpet av de siste 10 årene. Det er en glede å dele overskuddsenergien vår med Sarpsborg, slik at vi sammen kan bli enda mer energieffektive, sier administrerende direktør i Borregaard Per Arthur Sørlie. 

ANNONSE

Mye overskuddsvarme går tapt

SINTEF, med forskningssenteret HighEFF som fokuserer på energieffektivisering i industrien og hvor Borregaard er en av industripartnerne, løfter også frem utnyttelse av overskuddsvarme fra industrielle prosesser som spesielt viktig.

– Totalt går det tapt cirka 20 TWh hvert år i overskuddsvarme fra norsk industri. Det utgjør like mye som 10 prosent av det årlige energiforbruket i Norge. Prosjekter slik som dette samarbeidet mellom Østfold Energi og Borregaard er en vinn-vinn situasjon for de involverte og for samfunnet, sier Petter Røkke, forskningssjef i SINTEF.

Avlaster strømnettet

Fjernvarmen frakter varme gjennom varmt vann i rør under bakken og brukes til oppvarming av bygg og uteområder i kommunen. For eksempel til å holde Sarpsborg stadion fri for snø og is om vinteren. Kruseløkka sykehjem i Sarpsborg koblet seg også på fjernvarmen nylig. Med det frigjorde de plass i strømnettet til å bygge elbilplasser.

– Økt bruk av fjernvarme bidrar til en enda bedre utnyttelse av strømnettet vårt. Dette vil være et viktig bidrag når Norge nå skal elektrifiseres, sier Kroken.

Fjernvarme er også tema i den ferske energimeldingen fra regjerningen. NVE vil få i oppdrag å utrede muligheter for å tilpasse reguleringer av kraft og fjernvarme for å få en best mulig utnyttelse av hele infrastrukturen. 

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.