Det er en historisk hendelse når kjølen på vikingskipet denne uken løftes opp fra jorden. FOTO: Kulturhistorisk museum

Heving av kjølen på Gjellestadskipet

Utgravingen av vikingskipet på Gjellestad når sitt klimaks denne uken: Tirsdag morgen løftes de første delene av kjølen opp av jorden, og statsråd Sveinung Rotevatn vil være til stede for å bevitne den historiske hendelsen.

Utgravingen av Gjellestadskipet er nå inne i den siste fasen. Etter ett år med møysommelig arkeologisk arbeidet skal endelig kjølen, som er den best bevarte delen av skipet, hentes opp fra jorden. Det er den første utgravingen av et vikingskip i Norge på over 100 år.

­– Gjellestadskipet er et funn av enestående nasjonal og internasjonal betydning. Jeg er imponert over det arbeidet som arkeologene har gjort med å dokumentere funnet. Dette vil bidra til ny og spennende forskning i lang tid framover, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Kjølen er den best bevarte delen av skipet med forutsetninger for å bli en viktig museumsgjenstand, samtidig som den er essensiell for å datere skipet og forstå skipets egenskaper som havgående fartøy.

Sammen med metodiske undersøkelser og registreringer underveis vil skipet gi mye ny kunnskap om vikingtiden i Norge.

ANNONSE

– Hvert eneste lag i graven er undersøkt og dokumentert med moderne metoder. Vi har fått et godt bilde av hvordan skipet og avdøde ble begravet og hvordan landskapet rundt skipsgraven så ut i sin samtid, forteller utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud ved Kulturhistorisk museum, Universitet i Oslo.

(Pressemelding)

Kjølen gjør det mulig å datere skipet og forstå skipets egenskaper som havgående fartøy. FOTO: Kulturhistorisk museum

ANNONSE

ANNONSE

Skademeldinger for inntil 50 millioner etter regnskyllet

Lastet med materiale som ikke var forsvarlig festet