Roald Amundsen ble født i skipperhuset Tomta, 16. juli 1872. Huset er bevart som opprinnelig bygd, også innvendig. Tomta rommer mye skipsfartshistorie fra seilskutetiden og trelasteksporten fra Sarpsborg og Fredrikstad.

Roald Amundsen vender hjem

Roald Amundsens fødested Tomta, på Vesten ved Fredrikstad, åpner for publikum fra lørdag 12. juni.

Selve fødestedet, et skipperhus fra 1858, og en ny tilhørende utstilling om Amundsens liv og oppdagelser, er åpent alle dager, fra kl. 11 til 17, fram til utgangen av september.  Stedet er stengt mandager.

I skipperhuset er det guidet omvisning en gang i timen gjennom dagen. Utstillingen: «Drøm store tanker – nå høye mål», er selvforklarende gjennom utstillingsgjenstander, video, bilder og tekst. 

Utstillingen er etablert i samarbeid med Frammuseet og rommer flere til nå ukjente bilder av den store oppdageren.

ANNONSE

Det er enkel servering på stedet og en liten butikk. Rundt fødestedet og ankomstsenteret med utstillingen er det en stor park. Her er det også en opplevelses-løype for barn og unge. I nærmeste framtid blir det også anlagt en brygge nede ved Glomma, slik at det blir mulig å besøke stedet fra vannveien.

Det er skiltet adkomst fra riksvei 22, Sarpsborgveien, og gratis parkering for bil og buss.

(Pressemelding)

ANNONSE

ANNONSE

Dette gjelder i Indre Østfold fra 10. juni

Mann i 70-årene tatt uten gyldig førerkort