De regionale tiltakene avsluttes i blant annet Skiptvet. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Lettelser i tiltak for noen av kommunene

De strenge regionale koronatiltakene nedjusteres i de fleste Viken-kommunene. Det betyr blant annet at kjøpesentrene får gjenåpne flere steder.

– Smittetallene i Viken viser en nedadgående trend. Det viser at de strenge tiltakene fungerer. Derfor kan vi senke tiltaksnivået i flere av kommunene, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding (ekstern lenke)

– Likevel er smittetallet fortsatt høyt i kommuner som grenser opp mot Oslo øst, og der er situasjonen ikke fullstendig under kontroll. Disse kommunene må derfor fortsette med tiltaksnivå A, sier han.

Her finner du en oversikt over hvilke tiltak som gjelder for de ulike nivåene (ekstern lenke)

Statsforvalteren møtte denne uken alle Viken-kommunene, hvor flere ordførere ba om lettelser i tiltak. Flere pekte på at de strenge tiltakene ikke sto i stil med den nedadgående smittetrenden i sin kommune.

Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Ullensaker er de fire kommunene som beholder det strengeste nivået, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Gjeldende retningslinjer i Indre Østfold (ekstern lenke)

Får åpne kjøpesentre

Tiltaksnivået nedjusteres fra A til B eller beholdes på B for følgende kommuner:

Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby, Ås, Fredrikstad, Halden, Moss, Råde, Sarpsborg, Asker, Bærum, Drammen, Lier, Eidsvoll og Nannestad.

Disse kommunene får ha åpne butikker, kjøpesentre og varehus. I tillegg får serveringssteder holde åpent, men det er fremdeles skjenkeforbud.

I tillegg kan man gjenoppta idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år innendørs. Det blir også igjen lov med organisert aktivitet utendørs for personer over 20 år. Også svømmehallene får lov til å åpne igjen for skolesvømming.

Endringene trer i kraft ved midnatt natt til mandag 26. april og varer til og med søndag 9. mai. I neste uke vil kommunene bli innkalt til et nytt møte om situasjonen.

Fakta om tiltaksnivået i Viken

Regjeringen har besluttet å lette på de regionale tiltakene i de fleste kommunene. Her er tiltaksnivåene som blir gjeldende framover:

I disse kommunene videreføres tiltaksnivå A:

Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Ullensaker.

I disse kommunene blir tiltaksnivået nedjustert fra A til B, eller videreført på B:

Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby, Ås, Fredrikstad, Halden, Moss, Råde, Sarpsborg, Asker, Bærum, Drammen, Lier, Eidsvoll og Nannestad.

I disse kommunene avsluttes de regionale tiltakene:

Aurskog-Høland, Gjerdrum, Hole, Hurdal, Hvaler, Jevnaker, Kongsberg, Lunner, Marker, Modum, Nes, Nesodden, Nittedal, Rakkestad, Ringerike, Skiptvet, Våler og Øvre Eiker.

(©NTB)

Ingen nasjonale lettelser før 17. mai

Frivillige sjåfører kommer hjem til deg med bøker