Sandra Lexander, fylkesleder i Østfold Unge Høyre. (Foto: Privat)

Alle skal med, men ikke i rusreformen

Det er lov å være skuffet over Arbeiderpartiets landsmøtevedtak mot regjeringens rusreform. Jeg er selv utrolig skuffet. For dagens ruspolitikk straffer de som allerede sitter nederst ved bordet: sårbar ungdom og tunge rusavhengige.

Av Sandra Lexander, fylkesleder i Østfold Unge Høyre

Jeg forventet mer av Arbeiderpartiet. Jeg forventet at de ville lytte til Norsk sykepleierforbund, Kirkens Bymisjon, Røde Kors, Barneombudet, Psykologiforeningen, FN, Verdens helse organisasjon og sine egne velgere, hvor et flertall av de er for avkriminalisering. Men følelser vant over fakta på Arbeiderpartiets landsmøte.

Jeg skjønner at mange i Arbeiderpartiet og ellers i samfunnet kan synes avkriminalisering virker skummelt, men jeg synes konsekvensene av dagens ruspolitikk er skumlere. Terskelen for å søke hjelp er alt for høy, og Norge er i verdenstoppen på antall overdosedødsfall. Og disse menneskene er ikke bare et tall på en statistikk, de er noen sine foreldre, barn, søsken, besteforeldre, tanter og onkler.

Det holder ikke å kun gi hjelp og ikke straff til allerede tungt rusavhengige. Sårbar ungdom har et like stort behov for hjelp, oppfølging og omsorg – ikke fortsatt straff, trusler og stigmatisering. Dessuten er likhet for loven et viktig prinsipp, for hvor går egentlig skillet mellom tunge og ikke tunge rusmisbrukere, og hvem er avhengig nok til å få hjelp i stedet for straff, ifølge Arbeiderpartiet?

Jeg har trua på at vi i fremtiden vil få en rusreform for alle, men jeg skulle ønske vi kunne fått det på plass i dag. Rusreformen er allerede på overtid, og de som trenger det aller mest har ikke tid til å vente noen år.

(Leserinnlegg)

Ni nye smittede i IØ – to nye skoler berørt

Dette er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte