Ferietips: Norges fantastiske kyststier

NTB
NTB
13 minutter lesetid

– Hele veien finner man deilige steder å slå seg ned. Jeg får aldri nok av å gå her, sier kyststi-entusiast Anette Skaugen Guldager.

Av: Axel Munthe-Kaas Hærland / NTB

Norskekysten er vakker og variert som få andre kystlinjer i verden. Men den kuperte og dramatiske geografien krever planlegging før man legger i vei. Det har lokale ildsjeler, friluftslivsorganisasjoner, kommuner og friluftsråd tatt tak i de siste årene. Milevis med kyststier i alle landsdeler merket og tilrettelagt, og flere er underveis.

Men hvor skal du starte å gå? Vil du ut på en behagelig dagstur eller et lengre eventyr? Her tipser vi om noen populære strekninger som garantert vil inspirere til flere fotturer langs kysten.

(Saken fortsetter under bildet)

SOLKYST: Kyststien i Bamble har mange flotte badeplasser. Her kan du både slappe i sommersolen og lære mer om områdets rike geologiske historie. Foto: Helge Oland

Norges «Cinque Terre»

Kyststien i Bamble kalles ofte Norges svar på italienske Cinque Terre, takket være sin varierte perlerad av idylliske småsteder, dramatiske landskap og finkornede sandstrender. Anette Skaugen Guldager er rådgiver i Bamble kulturkontor, og har kyststien 150 meter fra inngangsdøra på Stathelle.

– Kyststien har vært et kjærkomment sted å være sammen med familien den siste tiden. Når vi ikke kan være innendørs, møtes vi gjerne ute og går tur i vannkanten istedenfor. Der har vi møtt mange andre som gjør det samme, sier hun.

Etter at stien ble strukket tvers gjennom kommunen for drøyt ti år siden, trenger man ikke lengre være lommekjent for å oppleve perlene. Den cirka 6 mil lange turstien mellom Stathelle og Kragerø er godt markert og deles naturlig opp i seks dagsetapper som hver er på rundt 10 kilometer.

– Stien er godt tilrettelagt uten at den føles overutviklet. Her veksler du mellom å vandre i blomstrende skoger og åpne kystlandskap, med solrike svaberg og behagelige badestrender. Hele veien finner man deilige steder å slå seg ned. Jeg får aldri nok av å gå her, sier Guldager.

Lederen for den frivillige foreningen Bamble Turlag, Steinar Skilhagen, startet med å lage broer, bygge trapper og sette opp rekkverk på kyststien i 2010. For Skilhagen er høydepunktene mange på turen, men særlig er det Krogshavn og Rognstranda, en del av UNESCO Global Gea Norvegica Geopark, som skiller seg ut.

– På Rognstranda, med en flott badestrand, kan du oppleve 1,5 milliarder år med geologisk historie på noen få minutter. Fortsetter du sørover, veksler du mellom trivelige skogstier, vandring i vannkanten og flotte utsiktspunkter. Du passerer også interessante historiske steder på veien mot Kragerø, blant annet et kystfort fra andre verdenskrig, sier han.

Det er mange badeplasser underveis. Den mest kjente er Krogshavn, med både sandstrand og svaberg.

– Minst 100.000 benytter seg årlig av deler av stien, og vi har ingen grunn til å tro at det vil bli færre i årene fremover. Særlig siden i fjor ser antallet turgåere ut til å ha økt dramatisk, sier Skilhagen.

(Saken fortsetter under bildet)

TILRETTELAGT: Gjennom frivillig arbeid ble en sammenhengende kyststi strukket gjennom hele Bamble kommune for ti år siden, med en rekke broer, trapper og rekkverk som bedrer tilgjengeligheten. Foto : Visit Telemark

Historisk på Stavangerhalvøya

Denne stort sett flate dagsturen i Randaberg, fra Viste Strandhotell til Tungenes Fyr, går langs kystlinjen på den nordlige delen av Stavangerhalvøya.

Ruten er cirka 12 km lang, passer for de aller fleste, og kan lett gjennomføres på en dag om du setter av mellom tre og seks timer. Underveis kan du lære om Randabergs lange og innholdsrike historie, forteller Eirik Gurandsrud, avdelingsleder for Jærmuseet.

– Viste er kjent som en veldig gammel bosetning, med en historie som strekker seg cirka 13.000 år tilbake i tid. Her har man funnet det beste bevarte steinalderskjelettet i Norge, en 15 år gammel gutt som levde for drøyt 8000 år siden. Det har også vært gårdsdrift her i hundrevis av år.

På museumsgården Vistnestunet kan man se hvordan gårdsdriften var på slutten av 1800-tallet. Museumsgården har flere godt bevarte historiske bygninger, samt en flokk med norsk spælsau, høner, haner og kaniner – alle dyr av den typen som levde på gården for mer enn 100 år siden.

– Det var nesten flere tyske soldater enn fastboende her under andre verdenskrig, og mange kommer for å se bunkerne langs kysten, sier Gurandsrud.

Underveis kan du også studere en spennende flora og fauna.

– Det kommer folk hit langveisfra for å fotografere fugler. Blomstene som vokser her, er spektakulære om våren. Og jeg har sett seler ligge utenfor Tungenes fyr, forteller Gurandsrud.

Turstien varierer mellom sand, rullesteiner, gress og småveier, men du er alltid nær vannkanten. Etter å ha passert en av Nord-Europas største rullesteinsvoller, den fredede Børaunen, ender man til slutt ved Tungenes Fyr, en 150 år gammel fyrstasjon som i dag er del av Kystverkmusea. Fyret frister med en hyggelig kafé og en rekke kulturelle innslag gjennom året. 2020 ble amputert, men Gurandsrud håper 2021 vil ligne mer på normalen

– Tungenes er populært som turmål, men også for å gå på utstillinger, omvisninger og konserter. I et normalår holder vi konsert minst en gang i måneden, på torsdager, og vi håper dette blir mulig utover våren også, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

VARIERT: Turen mellom Viste og Tungenes i Randaberg kommune er 12 km lang og full av historiske minnesmerker. Foto: Simen Lunøe Pihl

Lofoten – et mekka for kystvandring

I øyriket Lofoten finner du talløse muligheter for varierte og uforglemmelige vandreturer. Fotograf og forfatter Kristin Folsland Olsen har skrevet guideboken «Lofoten – 60 flotte turer i verdens vakreste øyrike». Hun trekker fram Værøy, den nest ytterste bebodde øya i Lofoten, om du vil være ekstra nær havet når du går.

– Turen starter litt bortenfor den nedlagte flyplassen på Nordland. Man følger en god sti langs vestkysten, før man krysser over til østsiden der øya er på sitt smaleste. Stien leder langs fjellsiden i vakker blomstereng. Snart kommer du til den fraflyttede bygda Måstad, lundehundens fødested, der 150 mennesker bodde og jaktet på lundefugler til rett etter krigen, forteller Folsland Olsen.

– Har man styrke i beina, kan man gå videre opp til Måhornet (439 moh.), med spektakulær utsikt over Vestfjorden, Røst-øyene og innover mot Lofotveggen. Stien er noe kupert, men godt markert hele veien. Dette er en variert og særdeles vakker vandretur som viser Lofoten på sitt beste.

Turen til Måstad og Måhornet kan gjøres komfortabelt på fire til seks timer. Vil du gå i enda enklere terreng, anbefaler Folsland Olsen den 7 kilometer lange strekningen mellom Eggum og Unstad.

– Jeg anbefaler å starte på Eggum. Da kan du kjøpe deg gode kanelboller på surfemekkaet Unstad Arctic Surf når du er fremme i Unstad. Etter å ha beundret den vakre skulpturen «Hode» på Eggum følger du kysten, langs dramatiske fjellsider og frodige sauebeiter. Her har du utsikt rett ut mot storhavet og midnattssolen. Så fortsetter man i et behagelig tempo til Unstad, hvor man belønnes med en fantastisk strand. Unstad er kjent som en av Lofotens beste arenaer for surfing, hvor man kan leie brett og leke seg i bølgene. En veldig grei tur for hele familien, sier Folsland Olsen.

(Saken fortsetter under bildet)

MEKTIG: Lofoten er et mekka for kystvandring, med et bredt spekter av vanskelighetsgrader. Denne enkle dagsturen finner du på Værøy. Foto: Kristin Folsland Olsen

Praktisk informasjon

Tips: Bruk turappen ut.no for å se nærmere på turene.

Bamble Kyststi

Stien er på cirka 60 km. Den kan forlenges med ytterligere 50 km om du inkluderer kyststien i Kragerø (40 km) og kyststien i Porsgrunn (10 km), som begge er koblet til hver ende av stien i Bamble. Alle partiene har parkeringsmuligheter ved slutt og start.

Turen er enkelt til middels krevende, med ulendte og bratte partier enkelte steder.

Viste til Tungenes

Stien er på 11, 6 kilometer. Den tar tre til seks timer avhengig av stopp underveis. Beregn en dag for å oppleve alt ruta har å by på. Badeplasser finnes på Viste, Sandevika og Randabergvika.

Parkering ved Viste strandhotell, Vistnestunet, Sandestranden og Tungenes fyr.

Værøy

Hit kommer du med ferge. Fergene «M/F Landegode», «M/F Værøy» og «M/S Bodø» gjør det mulig å reise med bil mellom Bodø, Værøy, Røst og Moskenes. Bestill plass i god tid om sommeren.

Eggum kan nås med bil. Da tar du av til høyre på E10 før Lofotr Vikingmuseum. Deler av turen på Værøy, samt ruten mellom Eggum og Unstad, er tilgjengelig på turappen ut.no.

Flere fine kyststier

Vil du utforske Norges kyst til fots, har alle kystkommuner egnede strekninger å by på. Her er noen flere tips:

1. Vågsøy

Vågsøy i Kinn kommune er en turperle på Vestlandskysten. Her finner man en rekke familievennlige turstier i vannkanten, godt vedlikeholdt og tilrettelagt av det lokale turlaget. Du kan gå turer i både fjell og fjære, samt overnatte på det idylliske Skongenes fyr. Husk å se etter den svært spesielle Kannesteinen, som ligger i bygda Oppedal på vestsiden av øya.

2. Inderøy

Den naturskjønne Utøy Kultursti går mellom Straumen og Vangshylla på Inderøy, en melkesjokoladereklame av et landskap i Trøndelag. 50 informasjonstavler underveis på den 16 km lange stien forteller turgåere om områdets historie, steder, planter og dyr.

3. Kyststien i Horten

Horten kommune har kyststi gjennom hele kommunen. Et naturskjønt og enkelt parti går fra Falkensten til Åsgårdstrand, en 13 kilometer lang rute. Turen går både i vannkanten og gjennom løvskog, og er med sin brede sti spesielt velegnet for sykling. Ved Åsgårdstrand er det flere steder å spise ved turens ende.

4. Nesodden, fra Fagerstrand til Alværn

Denne 12 kilometer lange dagsturen fra hovedstaden går over svaberg, på stier og gamle ferdselsveier. Turen starter ved den folkekjære badeplassen Fagerstrand og følger merket kyststi i strandkanten, gjennom små skogholt og hytteområder. Underveis passerer du flere fine utsiktspunkter, blant annet Oleannas utsikt ved Fjellstrand.

5. Kyststien i Østfold

Et sammenhengende nettverk av kyststier som løper hele veien fra svenskegrensen i sør til Moss i nord. Ruten er godt markert med skilt og delt opp i sju strekninger. Skal du velge deg ut én kortere tur på denne strekningen, kan du for eksempel følge Visit Fredrikstads råd og gå over svabergparadiset Guttormsvauen på Vesterøy i Hvaler.

Kilder: Den Norske Turistforening, ut.no, Visit Fredrikstad

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.