Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe/ NTB

Advarer mot vaksine-svindel

Før helgen sendte statsforvalteren i Oslo og Viken sendte før helgen ut et varsel til kommunene, hvor de varsler om mulig vaksine-svindel.

– Vaksinasjon mot Covid-19 er noe store deler av befolkningen er opptatt av og venter på. Samtidig vet vi at svindel og spredning av skadevare er utbredt i andre land, og at dette også rammer Norge for tiden. Informasjon fra myndighetene må derfor være på en form som gjør det vanskelig for kriminelle å utnytte situasjonen, er noe av det som står i brevet.

Erfaringsmessig forventer NSM ved Nasjonalt Cybersikkerhetssenter (NCSC) at svindelforsøkene vil øke omfang i tiden fremover.

– Ulike kommunikasjonskanaler benyttes av svindlere for å nå frem til ofrene. Det er observert svindel via telefonoppringninger, tekstmeldinger, eposter, meldinger via sosiale medier, osv.

ANNONSE

Les hele brevet her (ekstern lenke)

Svindlernes metoder vil variere:

Mange av svindlerne vil trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten må selv dekke en «egenandel». Vi har sett tilfeller der innbyggere fikk telefonoppringning som tilsynelatende var fra et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling.

Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løspengevirus.

Det kan dreie seg om mer «tradisjonelle» motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm). Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for utpressing av offeret senere.

ANNONSE

ANNONSE

– Vi holder på å bygge hytte, så premien vil komme godt med

En NRF-okse fra Halden på elitelisten