Illustrasjonsfoto: Glenn Thomas Nilsen

Her ble det pantet mest i Indre Østfold

I 2020 satte nordmenn ny panterekord og hos OBS Slitu ble det pantet over én million flasker og bokser. Det er mest i hele Indre Østfold.

– Med stengte grenser har vi hatt økt omsetning på de varegruppene man kjøper billig i Sverige, sier varehussjef Eirik Olav Solheim.

Nordmenn er flinke til å pante alt av tomme flasker og bokser. I fjor pantet vi nesten 1,4 milliarder flasker og bokser, 20 prosent mer enn året før. Gjennom pantingen bidro vi til at 20 800 tonn plast og 11 600 tonn aluminium gikk til resirkulering.

Obs Slitus panteautomat tok imot 1 076 639 flasker og bokser i fjor. Det er mest i Indre Østfold og 65 prosent mer enn året før. Det viser tall fra panteselskapet Infinitum.

– Vi har generelt solgt mer, men har sett en større økning på noen varegrupper som gjerne kjøpes på grensehandel. Et eksempel er drikkekampanjer på storforpakninger med brus. Vi er forberedt på at det vil gå tilbake igjen når grensa åpner, men vi håper likevel på noen varige endringer, og at man har sett at det ikke er så stor prisforskjell. Nordmenn er flinke til å pante, det ligger dypt i bevisstheten, sier varehussjef Eirik Olav Solheim.

ANNONSE

Mer panting under korona

I fjor ble 92 prosent av alle solgte flasker og bokser pantet. Det er ny rekord og en viktig del av forklaringen til økningen er koronastengte grenser store deler av 2020.

– Koronastengte grenser førte til at de fleste bokser og flasker som ble drukket i Norge var norske, og kunne pantes. Det bidro til at flere pantet alt, og vi ser at økningen har vært særlig stor i fylkene nær svenskegrensa. Vi nordmenn har gode pantevaner og det er viktig at vi opprettholder de gode vanene også når grensene åpner igjen. Gjennom å pante sørger vi for at bokser og flasker resirkuleres og blir til råstoff for nye flasker og bokser, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum.

Disse 5 butikkene fikk inn mest pant i tidligere Østfold fylke i 2020:

  1. Rema 1000 Hassingveien, Fredrikstad kommune: 1,2 millioner
  2. Rema 1000 Ryggeveien, Moss kommune: 1 million
  3. OBS Slitu, Indre Østfold kommune: 1 million
  4. Rema 1000 Iseveien, Sarpsborg kommune: 976 325
  5. Rema 1000 Mysen, Indre Østfold kommune: 958 104

(Pressemelding)

ANNONSE

ANNONSE

26 nye smittetilfeller i Fredrikstad

Her ble det pantet mest i tidligere Østfold fylke