Den engelske virusvarianten er påvist i smitteutbruddet knyttet til ishallen i Halden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Helsedirektoratet anbefaler strengere tiltak i Halden og Hvaler

Halden og omkringliggende kommuner bør omfattes av de strengeste smitteverntiltakene etter et større utbrudd av koronasmitte, mener Helsedirektoratet.

Utbruddet er knyttet til ishallen i Halden kommune. Blant de smittede er det påvist flere tilfeller av den engelske virusvarianten.

Til nå omfatter utbruddet 36 tilfeller, men situasjonen er foreløpig uoversiktlig, skriver Helsedirektoratet i sin siste anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer at risikobildet i denne situasjonen er så alvorlig at det fordrer omfattende tiltak, heter det.

Direktoratet anbefaler derfor forsterkede tiltak knyttet til risikonivå 5 for disse kommunene. For Hvaler er anbefalingen forsterkede tiltak på risikonivå 4.

Tiltakene innebærer blant annet at man må unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige, unngå besøk og sammenkomster i private hjem, kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i henhold til veilederen for kollektivtrafikken, samt forsterkede tiltak i en til en-virksomheter.

ANNONSE

– Alle tiltakene er ment å være kortvarige og regionale inntil vi har fått oversikt over situasjonen, og inntil man har kontroll på smittesituasjonen i regionen, heter det i anbefalingen.

Målet er å stoppe utbruddet og forsøksvis eliminere den engelske virusvarianten slik at man forsinker eventuell spredning i landet.

For de øvrige kommunene i ring 1 – som foruten Halden omfatter Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler, Ås og Sarpsborg – vil det bli gjort en ny vurdering på om tiltakene skal videreføres innen tirsdag kl. 18.

(©NTB)

ANNONSE

ANNONSE

26-åring tiltalt etter at 15-åring ble funnet død på hotell i Sarpsborg

Kommunene i ring 1 og 2 får koronalettelser fra onsdag