Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier at det blir lettelser for de ti kommunene med mest inngripende koronatiltak på Østlandet. Foto: Berit Roald / NTB

Lettelser i ti nedstengte kommuner på Østlandet neste uke

Kommunene i Oslo-området som er nedstengt etter utbruddet av den fryktede engelske virusvarianten i Nordre Follo, får lettelser i tiltakene.

Det bekrefter regjeringen torsdag kveld.

– Bakgrunnen er at vi nå jobber med tiltakene for neste uke. Og i tilbakemeldingene som vi har fått fra fagmyndighetene, er vurderingen at det er bedre oversikt over situasjonen nå, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på telefon til NTB.

Den knallharde nedstengningen ble innført forrige helg. Tiltakene varer i utgangspunktet til søndag.

Løfter fram barn og unge

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har de siste dagene jobbet på spreng med en faglig vurdering av hvilke tiltak som bør gjelde fra mandag av. Nå er konklusjonen klar, forteller barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til VG.

– Regjeringen har nå fått det faglige rådet og situasjonen er mer oversiktlig. Vi jobber nå med anbefalingen, og det vil komme lettelser neste uke, spesielt for barn og unge, sier han til avisa.

Han sier at både skoler og fritidsaktiviteter for barn og unge må prioriteres.

– Vi tar en ny vurdering av de tiltakene de nærmeste dagene. Da er min holdning veldig tydelig: Vi må prioritere en åpning av tjenester til barn og unge først og så raskt som overhodet mulig.

Åpner for hyttebesøk

Samtidig har regjeringen bestemt at besøk på hytter utenfor egen kommune fra nå av ikke lenger skal frarådes, bortsett fra for innbyggere i Nordre Follo.

– Jeg tror for mange som bor i disse kommunene og har hytte, så er dette en kjærkommen nyhet i en ellers ganske tung tid, sier Høie til NTB.

Han håper denne lettelsen også vil glede mange barn og unge.

For innbyggere i Nordre Follo vil rådet om ikke å dra til fritidsbolig utenfor egen kommune fortsatt gjelde.Oppdaterte råd til hyttefolket

Høie sier rådet om å droppe hyttebesøk ble innført for å være på den sikre siden i en situasjon som var svært uoversiktlig. Det ble vedtatt uten at Helsedirektoratet og FHI gikk inn for det, og de to faginstansene har i sine nye vurderinger av situasjonen anbefalt regjeringen å lempe på det.

ANNONSE

– Når FHI og Helsedirektoratet igjen sier at de ikke anbefaler dette tiltaket, så mener jeg det var riktig av regjeringen i dag å endre det, sier Høie.

Hyttefolket får likevel viktige råd med seg på veien fra regjeringen:

* Reis bare sammen med personer fra egen husstand, og ta ikke imot besøk.

* Gjør alle innkjøp i egen kommune før du drar.

* Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen din.

* Hold god avstand til dem du møter i skiløyper, skitrekk og når du går på tur.

* Sjekk hvilke råd og regler som gjelder i hyttekommunen din, og følg dem.Tiltak i 25 kommuner

De strengeste tiltakene er det Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler som har hatt, i tillegg til Nordre Follo.

I tillegg er det innført en noe mildere nedstengning i 15 andre kommuner.

Bakteppet er et stort utbrudd i Nordre Follo av den fryktede engelske virusvarianten, som er vesentlig mer smittsom og ifølge britiske myndigheter også kan være mer dødelig enn tidligere varianter av koronaviruset.

Så langt er det påvist 154 tilfeller av den britiske mutasjonen i Norge, ifølge FHI.

(©NTB)

ANNONSE

ANNONSE

Innfører bildelingsordning i Indre Østfold

Fire nye smittede