Sverige innfører innreiseforbud fra Norge

NTB
NTB
3 minutter lesetid

Sverige kommer om kort tid til å innføre et innreiseforbud fra Norge som følge av den nye virusmutasjonen, opplyser innenriksminister Mikael Damberg.

Av: NTB-TT

Innreiseforbudet vil gjelde fra midnatt natt til mandag, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

– Det er sånn i mange land i Europa nå. Norge har vært blant de mest strenge hele tiden. Vi kan ikke klage nå på at svenskene sier at de ikke vil ha det muterte viruset, sier Solberg til NRK.

Tidligere lørdag ba Folkhälsomyndigheten (FHM) alle som reiser inn i Sverige fra Norge, eller som nylig har vært i Norge, om å koronateste seg og isolere seg hjemme i minst sju dager.

Damberg opplyser til det svenske nyhetsbyrået TT at regjeringen jobber med å innføre et innreiseforbud fra Norge. Målet er å minke risikoen for smittespredning.

– Beslutningen kommer til å fattes om kort tid, sier Damberg via sin pressesekretær.

Årsaken er utbruddet av den nye virusmutasjonen i Oslo-regionen. Hvilke unntak som vil gjelde ved et forbud, er foreløpig uklart.

ANNONSE

Sammenlignes med Danmark

– Vi har nå i grunnen samme situasjon i Norge som vi har i Danmark og Storbritannia. Man har en sånn spredning av den britiske varianten, der det er en vurdering av at den faktisk skal kunne være betydelig mer besværlig enn den som sprer seg i Sverige nå, sier statsepidemiolog Anders Tegnell.

FHM ber inntil videre alle som har besøkt Norge de siste to ukene, om å teste seg snarest mulig etter ankomst i Sverige, og på nytt fem dager etter ankomst.

55 tilfeller påvist i Sverige

Også andre i husstanden bør bli hjemme i påvente av prøvesvar, heter det videre.

Hittil har 55 tilfeller av denne koronavarianten blitt påvist i Sverige, de aller fleste med tilknytning til personer som har vært i utlandet.

– Når vi har tatt prøver fritt ute i samfunnet, har vi hittil ikke sett den britiske virusmutasjonen, selv om vi ikke har tatt kjempemange prøver. Det er slett ikke umulig at det er flere tilfeller der ute, sier Tegnell.

I Norge besluttet regjeringen lørdag å skjerpe karantenereglene generelt. Kravet om negativ test ved ankomst, skjerpes dessuten fra 72 timer før ankomst til 24.

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.