Viken på topp i Returkartonglotteriet

Pressemelding
5 minutter lesetid

I fjor ble det delt ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. Fra Viken innkasserte 25 vinnere 10.000 kroner hver. Det er best i landet.

Hvert år deler Grønt Punkt Norge, som drifter Norsk Returkartong, ut 120 pengepremier på 10.000 og 4 premier på 100.000 kroner i Returkartonglotteriet. Alt du må gjøre for å ha vinnersjanse er å kildesortere drikkekartongen din med navn og telefonnummer.

I 2020 ble det totalt 25 vinnere fra Viken, som er mest i landet. Vinnerne som fikk utbetalt 10.000 kroner kommer fra Askim, Drammen, Eidsvoll, Fredrikstad, Gol, Hemsedal, Hol, Indre Østfold, Jevnaker, Rakkestad, Ringerike, Røyken, Sarpsborg, og to vinnere fra Vestby, Ullensaker, Nes,Bærum, Asker og Follo (se landsoversikten nederst i saken).

Etterlyser de yngre

– I 24 år har vi delt ut premier til folk som sørger for at drikkekartongen kan materialgjenvinnes og bli til noe nytt. Det er veldig hyggelig å kunne gi noe tilbake til noen av de som hele året skyller, bretter og sorterer, sier kommunikasjonsansvarlig Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.

En tendens de siste årene er at den eldre generasjon dominerer.

– Om det er fordi de er flinkere til å kildesortere eller fordi dette er generasjonen som har vært med siden lotteriet startet i 1997 vet vi ikke. Men mange unge voksne er veldig opptatt av miljø og er flinke til å sortere avfallet sitt, så de trenger kanskje en påminnelse om at lotteriet finnes – og at det er helt gratis å delta, sier Moen.

Alle er verdige vinnere

På årets vinnerliste finnes det i tillegg til mange privatpersoner også fire barnehager, en gård, et bygdekvinnelag og SOS barnebyer.

– Det er ekstra spesielt når det er en barnehage eller skole, et idrettslag eller en veldedig organisasjon som vinner. Samtidig fortjener alle som leverer drikkekartongene sine til gjenvinning å vinne. Hva du bruker pengene på bestemmer du helt selv, sier Moen med et smil.

Reglene er ganske enkle. Skyll og brett drikkekartongen. Skriv navn og nummer utenpå og sorter den på samme måte som du vanligvis sorterer drikkekartong i din kommune. Du kan levere «loddet» enten som kubbe eller enkeltkartong. Det er bare kubber med minimum seks kartonger oppi den syvende som er med i trekningen av 100.000 kroner. For skoler som har små kartonger er regelen fire oppi den femte.

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, sier Moen og legger til at bakgrunnen for lotteriet er å øke motivasjonen til å kildesortere.

I 2020 var det fylkene Viken (25), Innlandet (18) og Trøndelag (16) som sørget for flest vinnere. Kommunene som toppet vinnerlisten var Kristiansand (4) og Trondheim (4).

De fire toppremiene på 100.000 kroner gikk til tre kvinner i Hammerfest, Kviteseid og Bodø, og en mann fra Ålesund.

Her er hele lista over de 124 vinnerne: (antall vinnere i parentes)

ANNONSE

Viken (25): 
Asker (2), Askim, Bærum (2), Drammen, Eidsvoll, Follo (2), Fredrikstad, Gol, Hemsedal, Hol,Indre Østfold, Jevnaker, Nes (2), Rakkestad, Ringerike, Røyken, Sarpsborg, Ullensaker (2), Vestby (2)

Innlandet (18): 
Alvdal, Dovre, Elverum, Engerdal, Kongsvinger, Lesja, Løten, Nordre Land, Stange (2), Stor-Elvdal, Søndre Land, Sør-Fron, Sør-Odal, Trysil, Vågå, Våler, Østre Toten

Trøndelag (16): 
Heim, Høylandet, Inderøy (2), Indre Fosen, Levanger, Midtre Gauldal, Namsos, Nærøysund, Oppdal, Steinkjer (2), Trondheim (4)

Agder (14): 
Arendal, Farsund (2), Flekkefjord (2), Kristiansand (4), Lillesand, Tvedestrand (2), Lindesnes (2)

Nordland (10): 
Bodø (2), Dønna, Narvik, Rana, Sortland, Sømna, Vestvågøy,Vågan, Øksnes

Vestland (10): 
Alver (2), Askvoll, Austrheim, Gloppen,Luster, Sogndal, Sunnfjord (2), Vaksdal

Møre og Romsdal (9): 
Averøy, Giske, Hareid, Herøy, Molde, Vanylven, Volda (2), Ålesund

Vestfold og Telemark (8): 
Drangedal, Kviteseid, Nøtterøy, Seljord, Skien (2), Tinn (2)

Troms og Finnmark (7): 
Alta, Hammerfest (3), Harstad, Kautokeino, Tromsø

Rogaland (5): 
Haugesund, Sokndal, Stavanger (3)

Oslo (2)

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.