Indre Østfolds kulturpris til Dag Johan Haugerud

Glenn Thomas Nilsen
3 minutter lesetid

Som barn var hærlendingen ofte på kino i Festiviteten. Omtrent hver søndag tok faren med sønnen sin for å se barnefilm. Og det var her Dag Johan Haugerud for første gang opplevde hvor sterk formidlingskraft filmkunsten kan ha.

Se begrunnelsen nederst i saken!

I 2020 har han blitt belønnet med Amandapriser og Nordisk råds filmpris for filmen «Barn». Nylig var han tilbake i Festiviteten kino og kulturhus for å motta Indre Østfolds kulturpris, som i år deles ut for aller første gang.

Prisen er et samarbeid mellom Eidsberg Sparebank og Indre Østfold kommune.

Kulturprisen har som formål å hedre og anerkjenne enkeltpersoner i Indre Østfold kommune som enten har vist vedvarende evne og vilje til å yte aktiv kulturinnsats utenom det vanlige, eller spesielt god skapende virksomhet innen musikk, dans, scenekunst, film, visuell kunst, litteratur eller kulturhistorie – lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.

– Indre Østfold er en mangfoldig kulturkommune, og det har kommet inn mange gode forslag til mottakere av prisen. Juryen, som utgjøres av samfunnsutvalget i Indre Østfold kommune, har derfor hatt en krevende vurdering med sterk konkurranse fra flere gode kandidater, ifølge en pressemelding.

ANNONSE

Allikevel er det en samstemt jury som står bak utdelingen av den aller første kulturprisen som består av 20.000 kroner.

FOTO: Indre Østfold kommune

Juryens begrunnelse:

Årets vinner mottar prisen begrunnet i spesielt god skapende virksomhet.

Gjennom året som har gått har prisvinneren både berørt og engasjert svært mange mennesker med sin formidlingsevne. Og det går en tråd fra oppveksten i Indre Østfold til anerkjennelsen godt utenfor landets grenser.

Vinneren er utdannet innen både litteratur, film og teatervitenskap, og har et stort hjerte for å formidle historier. Han viser evne til å utforske historiefortellingen og bryte med klassiske konvensjoner. Han beskrives som en lyttende kunstner som våger å tvile og å eksperimentere med kunstens premisser.

Året som ligger bak oss har vært et bemerkelsesverdig år i hans karriere. Med filmen «Barn» ble han belønnet med Amandapris for både «Beste manus» og «Beste regi». Filmen mottok totalt 9 priser under utdelingen, og han har også høstet internasjonal anerkjennelse gjennom at filmen ble tildelt Nordisk råds filmpris for «Beste film» i 2020.

Født og oppvokst i Indre Østfold har han nære bånd til vårt landskap. Han motiverer, berører og er en ambassadør vi er stolte av.

(Kilde: Indre Østfold kommune)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.