Prioriterer arbeid med fiber til innbyggerne

Glenn Thomas Nilsen
2 minutter lesetid

Allerede har mange fått fibertilgang utenom Ørje sentrum, og flere områder er på gang. Nylig ble det skrevet kontrakt for levering av bredbånd i fire områder nord for Ørje – på begge sider av Rødenessjøen.

Disse fire områdene er markert som rødt på kartet (se bilde nederst i saken). Dette skal leveres sommeren 2021. Ifølge Marker kommune leveres dette i en grendelagsmodell som betyr litt dugnad.

Syd-vest ved Øymarksjøen skal det legges ut en anbudskonkurranse med Nkom-støtte rett over nyttår. Disse er merket med sort på kartet.

– Det er fylkeskommunen som håndterer dette i en fellesutlysning. Vil anta at dette også blir i løpet av sommeren 2021. Kartet er ikke nøyaktig tegnet og det kan være enkelte utenfor eller innenfor. Områder merket blått og kanskje noe utenfor, er uavklarte områder som ikke har noen konkret plan. Unntaket er rundt Buer kroken som har dannet grendelag og skal bygge ut til sommeren, skriver kommunen på sin nettside.

ANNONSE

Bistår ved behov

Selv har ikke kommunen en egen koordinator som jobber med slike bredbåndsprosjekter, men de vil så langt det er mulig å stille opp.

– Vi anbefaler at de utenfor planlagt utbygging selv tar initiativ til å danne et grendelag som gjør en innsats for å komme raskt i gang. Typisk arbeid vil være å finne naturlige avgrensninger for laget, adresselister, mulige traseer for kabel, avklare med grunneiere om tillatelse til å legge kabel over deres eiendom. Med dette grunnlaget er mye tid spart for en utbygger og man kan kalle inn til møte med dem for å finne løsning og kostnader på prosjektet. Det kan være egen innsats og/eller man leier inn folk/maskiner til å utføre deler av arbeidet. Nå som det skal bygges ut i området og stamnett legges vil det være kort veg for at nærliggende områder også kan koble seg til gjennom grendelag, skriver de videre.

(Kilde: Marker kommune)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.