Svinesund: Victor Leksell fikk Nordens språkpris

NTB
NTB
2 minutter lesetid

Med hitlåten «Svag» har Victor Leksell vist det sterke samholdet som finnes i Norden gjennom sang og musikk, mener Foreningen Norden – som ga ham sin språkpris for 2020.

Og prisen fikk «Svag»-hitmakeren overrakt mandag midt på Svinesundsbroen – på linjen som markerer grensen mellom Norge og Sverige.

Hans svensk-norske artistkollega Elisabeth «Bettan» Andreassen overrakte språkprisen sammen med blant andre stortingspresident Tone Trøen, som også er leder i Foreningen Norden.

– For en ære! Å få ta imot samme pris som Pippi Langstrømpe, «Skam», en president og Timbuktu. Jeg er utrolig takknemlig for prisen og ser frem til en tid når grensene endelig åpner og jeg igjen kan reise og opptre i de nordiske landene, sier Leksell i en kommentar.

Artistkollega Elisabeth «Bettan» Andreassen var med på å overrekke Foreningen Nordens språkpris til Victor Leksell. Foto: Johnny Hyunh/ NTB

«Svag» er årets mest spilte låt på Spotify i både Sverige og Norge, og den mest spilte, skandinaviskspråklige sangen noensinne med sine over 115 millioner avspillinger.

ANNONSE

Juryen trekker ifølge pressemeldingen frem hvordan «Svag» har inspirert utallige coverversjoner på dialekter i spennet fra bergensk, skånsk, østlandsk og til og med älvdalsmål.

– Gjennom sin hitlåt «Svag» har Victor Leksell sprengt språkbarrierer. «Du river mina murar» synger Leksell i refrenget og det er nettopp dette prisvinneren har gjort med sin musikk. I en tid med stengte landegrenser har Leksell vist
samholdet som finnes i Nordens kulturelle fellesskap, sier juryleder Trøen.

I sommer ble «Svag» fremført på svensk og norsk av Victor Leksell og Astrid S – midt på samme bro som Leksell nå i desembergrått vær mottok den gjeve prisen.

(©NTB)

https://www.youtube.com/watch?v=s_PkXvkFBY4

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.