De som kommer reisende fra områder med høyere smitte, må være ekstra påpasselige og forsiktige i julen, sier helseministeren. Dette gjelder spesielt de som reiser fra Oslo, Drammen og Østfold, slik smittesituasjonen er nå. Illustrasjonsfoto: Glenn Thomas Nilsen

Folk fra disse delene av landet må passe ekstra på hvis de skal hjem til jul

De som kommer reisende fra områder med høyere smitte, som Oslo, Drammen og Østfold, må være ekstra påpasselige og forsiktige i julen, sier helseministeren.

Av: Marius Helge Larsen og Birgitte Vågnes Bakken/ NTB

Samtidig som vi teller dagene til julaften, teller vi også antall koronasmittede i Norge inn mot høytiden med stor interesse.

For selv om smittetrykket i Norge de siste ukene har gått sakte, men sikkert nedover, er smitten fortsatt for høy, og smittesituasjonen er langt fra lik rundt om i landet. Regjeringen har oppfordret folk fra områder med mye smitte til å være ekstra forsiktige hvis de skal hjem til jul.

– Det er for eksempel de som reiser fra Oslo eller Drammen, eller områder i Østfold som må være ekstra påpasselige og forsiktige, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Endrer seg hele tiden

– Vi ser at det pågår utbrudd rundt omkring i de ulike kommunene i Norge av ulik størrelse og ulikt omfang, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

Ifølge Vold viser dette hvor ustabil smittesituasjonen er, og at den fort kan snu, både lokalt og nasjonalt.

– Det er Oslo og Viken som har de høyeste smittetallene på fylkesnivå, mens Rogaland ligger lavest. Men dette endrer seg hele tiden. Vi ser for eksempel at Trøndelag, som hadde lave smittetall i forrige uke, har fått en stigning på grunn av et utbrudd i Trondheim, sier Vold.

ANNONSE

Begrens sosial omgang

Selv om man oppfordres til å unngå unødvendige reiser under pandemien, har regjeringen sagt at å reise hjem til jul kan regnes som en nødvendig reise.

Annenhver nordmann kommer til å reise ut av sin egen kommune i løpet av julen, ifølge en ny undersøkelse fra Norsk koronamonitor.

– Hvis du som student skal hjem til en kommune hvor det ikke har vært noe særlig smitte i det hele tatt, og du har studert i Oslo for eksempel, så er det grunn til å være litt ekstra forsiktig når du kommer hjem, sier Vold i FHI.

Hun sier det kan være lurt å begrense den sosiale omgangen både før du drar, og også når du kommer hjem, slik at du ikke treffer alle de gamle vennene dine samtidig og med én gang.

Helseminister Bent Høie tror de fleste har god kontroll på hvordan situasjonen er i sitt eget område.

– Det aller viktigste man må huske på, er å holde god avstand til andre, og spesielt til dem som er i risikogruppen, sier Høie.

(©NTB)

ANNONSE

ANNONSE

Mann dømt til 13 års fengsel for drap på kvinne i Moss

Søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO