Årets søketrender: Dette har vi googlet i Norge i 2020

Pressemelding
5 minutter lesetid

Koronapandemien, presidentvalget i USA og den brå bortgangen til basketspiller Kobe Bryant er blant hendelsene som nordmenn har vært mest opptatt av dette året.

Et spesielt år for hele verden går nå mot slutten, og Google Norge har gjort et dypdykk i hva som har vært de mest populære søkene blant nordmenn i 2020.

– 2020 er et historisk år som vil bli husket for koronapandemien. Det kommer nok derfor ikke som noen stor overraskelse at koronaviruset dominerer nordmenns søk dette året. Vi har alle stått overfor store utfordringer og begrensninger i livene våre, og har måttet navigere oss gjennom en ny hverdag, forteller fungerende kommunikasjonssjef i Google Norge, Andrea Lewis Åkerman.

Ordet ​koronavirus​ topper listen over generelle søk, mens relaterte problemstillinger vi har måttet ta stilling til som følge av den nye hverdagen, som ​hvordan bruke munnbind, hvordan permittere ansatte ​og​ hvordan klippe håret selv​, også har vært ofte brukte søkefraser i år​.

For at brukere raskt og enkelt skal få tilgang til samfunnsviktig informasjon har Google aktivert informasjonspaneler ved koronavirusrelaterte søk, som henviser til lokale myndigheter for mer informasjon om Covid-19.

Stor interesse for det det amerikanske valget

Nordmenns engasjement for det amerikanske valget kommer også til uttrykk gjennom årets søkeord- og fraser. ​Joe Biden​ og ​Kamala Harris​ er to av personene som nordmenn har søkt mer informasjon om, naturligvis i sammenheng med det amerikanske valget.

– Nordmenn ser ut til å ha fulgt det amerikanske valget tett, og benyttet seg av Google til å lære seg mer om hvordan det egentlig foregår. “​Hva er valgmenn?”​ har de blant annet også lurt på, forteller Lewis Åkerman.

ANNONSE

En annen amerikaner som har ligget på søketoppen i Norge i år er basketspilleren ​Kobe Bryant​, som døde brått i en helikopterstyrt i januar. I tillegg har nordmenn googlet informasjon om ​George Floyd​, som døde under en pågripelse i Minneapolis i mai, og som utløste demonstrasjoner mot rasisme over hele verden.

Underholdning i koronaens tid 

2020 har for mange bestått av mye innetid, og nordmenn har benket seg foran nettbrett og TV-skjermer for å følge med på flere underholdningsserier. Den norske NRK-suksessen Førstegangstjenesten,​ ​​med Herman Flesvig i spissen, topper listen i underholdningskategorien. I tillegg har et annet underholdningsprogram på NRK, ​Maskorama​, og Netflix-serien ​Tiger King​, blitt store snakkiser som nordmenn tydelig har hatt behov for å få mer informasjon om.

Googles «Year in Search» er et årlig dypdykk i årets mest populære Google-søk. De mest populære søkefrasene er de som hadde høyest trafikkøkning over en vedvarende periode i 2020 sammenlignet med 2019. Listene blir til ved hjelp av aggregerte data fra flere verktøy, inkludert det åpne trendverktøyet Google Trends.

Her følger topp 10-listene i sin helhet.

Topp 10 søkefraser 2020:

 • Koronavirus
 • USA-valget
 • Joe Biden
 • FHI
 • Corona symptomer
 • Munnbind
 • Førstegangstjenesten
 • Kobe Bryant
 • iPhone 12
 • Coronavirus Norge

Hva er…?

 • Hva er pandemi
 • Hva er et virus
 • Hva er SIAN
 • Hva er coronavirus
 • Hva er valgmenn
 • Hva skriver man på konfirmasjonskort
 • Hva er globalisering
 • Hva er vaping
 • Hva betyr simp
 • Hva er epidemi

Hvordan…?

 • Hvordan smitter coronaviruset
 • Hvordan kjøpe aksjer
 • Hvordan bruke munnbind
 • Hvordan slette Instagram-konto
 • Hvordan regne ut feriepenger
 • Hvordan oppsto coronaviruset
 • Hvordan permittere ansatte
 • Hvordan klippe håret selv
 • Hvordan teste seg for korona
 • Hvordan skrive søknad

Underholdning:

 • Førstegangstjenesten
 • Among Us
 • Maskorama
 • Normal People
 • Sommerbilen
 • Tiger King
 • Et sted å høre til
 • Valorant
 • Fall Guys
 • Ragnarok

Oppskrifter:

 • Pinnebrød
 • Bananbrød
 • Tiramisu
 • Vårruller
 • Havrekjeks
 • Lasagne
 • Sveler
 • Trollkrem
 • Cookies
 • Arme riddere

Personer:

 • Joe Biden
 • Kobe Bryant
 • Kim Jong Un
 • Kamala Harris
 • George Floyd
 • Angelina Jordan
 • Jahn Teigen
 • Arnfinn Nesset
 • Naya Rivera
 • Ari Behn

(Pressemelding fra Google)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.