Kransekake er østfoldingenes favoritt-julekake

Pressemelding
3 minutter lesetid

En ny undersøkelse viser at kransekake kommer helt på toppen av østfoldingenes liste over favorittkaker til jul, deretter følger pepperkaker, krumkaker og smultringer.

Julekaker er noe som hører julen til og de fleste har sine favoritter. Mens de sverger til lefse i nord, og pepperkake i Trøndelag er det kransekake som går til topps hos østfoldingene (16 %). Deretter kommer pepperkaker (11 %), krumkaker (9 %) og smultringer (7 %). 

– Kakene mange spiser til jul skiller seg ofte fra de vi spiser ellers i året. Tradisjonelt skulle man bake 7 slag, og man sparte ikke på de gode ingrediensene som ekte meierismør og sukker. Det er noe uenighet om hva som skal være de 7 slagene, men mange mener at det er sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker, sier direktør Ida Berg Hauge hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Generelt så er det klare forskjeller på hva som er folks favoritt-julekaker ut fra hvilken alder de har. Yngre har pepperkaker klart på topp og deretter smultringer. De godt voksne foretrekker mer tradisjonelle kaker som kransekake og krumkaker. Berg Hauge tror dette er en utvikling som vil fortsette:

– Spesielt pepperkaker er en kake de fleste unge har vokst opp med og vært med å bake selv, så det er ikke så rart at den er favoritten blant mange unge. Pepperkaker koser man seg også med gjennom hele desember, mens de tradisjonelle 7 slagene spises først og fremst i selve julen. De godt voksne er nok mer opptatt av å bevare tradisjonene, mens de yngre skaper sine egne tradisjoner. 

ANNONSE

Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2020. Totalt 2 919 intervjuer, 148 av disse i Østfold.

Spørsmål: Hvilken av disse kakene er din favoritt-julekake?

ØstfoldHele Norge
Kransekake16 %Kransekake12 %
Pepperkaker11 %Krumkaker10 %
Krumkaker9 %Pepperkaker9 %
Smultringer7 %Smultringer7 %
Risboller6 %Lefse6 %
Delfiakake6 %Delfiakake4 %

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.