Heier på Jonny Jern – ernæringens svar på Karius og Baktus

Pressemelding
5 minutter lesetid

Tine Mejlbo Sundfør og flere i ernæringseliten heier på «Jonny Jern» og kaller det ernæringens svar på «Karius og Baktus».

Her er Tine sitt innspill:

– Regjeringens vedtak om reversering av sukkeravgiften gir dårlige signaler til befolkningen generelt. Nå blir det i tiden fremover enda viktigere å finne gode forebyggingsverktøy særlig rettet mot våre barn og unge. «Jonny Jern» er et slikt verktøy. «Jonny Jern» er et kunnskapsbasert folkehelsetiltak, som ved sin tilnærming til forebyggingsarbeidet  er med på å forebygge den negative utviklingen i samfunnet vedrørende ortoreksi, feilernæring, inaktivitet, overdrevent kroppsfokus og kroppspress, fedme og overvekt osv. Politikernes stadige mantra om «tidlig innsats» er noe «Jonny Jern» har tatt på det største alvor.

– Jonny Jern» har i tillegg en faggruppe i ryggen som gir tiltaket et godt og troverdig kvalitetsstempel. Helseminister Bent Høie bekreftet for et par dager siden overfor TV 2 at prispolitikk er et tiltak som virker, og som WHO anbefaler. Han sier at han derfor  fremover vil jobbe for å motvirke negative virkninger av avgiftskuttene med andre gode folkehelsetiltak. Jeg håper av hele mitt hjerte at «Jonny Jern» blir et av de gode folkehelsetiltakene regjeringen vil satse på». Sitat slutt!

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Privat

Setter søkelyset på folkehelse

Nå har blitslyset på avgiftsendringer på bl.a. sukker blitt borte fra pressen, men «Jonny Jern» ønsker å fortsette og sette søkelyset på folkehelse. Det skylder vi ungene våre.

Vi skal ikke ta debatten om avgiftskutt i dette innlegget, men det vil i tiden fremover bli enda viktigere med det forebyggende helsearbeidet rettet mot våre barn og unge.

Vi ønsker å fortsette arbeidet med å gjøre folkehelsearbeidet morsomt, underholdende og inspirerende istedenfor moraliserende.

Det er så mange fallgruver å gå i når det gjelder helsearbeid rettet mot barn. Det gjelder å finne balansegangen mellom å forhindre overdrevent kroppsfokus samtidig som barna skal motiveres til å ta sunne og gode valg. Det er utrolig viktig at barna våre får nok og riktig kunnskap så de har mulighet til å reflektere over om de skal la seg påvirke av all den informasjonen de får fra alle kanter.

ANNONSE

Forskning viser at barn blir bombardert med reklame for slanking og muskelbygging på sosiale medier. Omkring halvparten av 13-18 åringer, og nesten en av tre 9-12 åringer har fått reklame i sosiale medier for produkter som skal sørge for vekttap eller gi større muskler.

Vi må prøve å forebygge alt vi kan at barn allerede som 7-8 åringer utvikler spiseforstyrrelser.

For at «Jonny Jern» skal kunne lage verktøy til dette arbeidet, er det trygt og nødvendig å ha en sterk faglig gruppe i ryggen.

Faggruppe/ arbeidsgruppe/ referansegruppe:

 • Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, ph.d., forsker, forfatter og formidler
 • Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring ved OsloMet, medlem av Nasjonalt Råd for Ernæring
 • Therese Fostervold Mathiesen, PhD, klinisk ernæringsfysiolog tilknyttet Norges Idrettshøyskole (NHI)
 • Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS), frivillig organisasjon
 • Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i LHL, master i samfunnsernæring og medlem av Nasjonalt Rår for Ernæring
 • Kari Løvendahl Mogstad, lege, forfatter, foredragsholder
 • Beate Østengen, NKS, prosjektleder for «Dig in» og «lesevenn»
 • Tore Petterson, foredragsholder (tema mobbing og utenforskap), TV personlighet
 • Beate Riiser Wengen, bachelor i ernæring, prosjektleder
 • Hans Petter Moen, ansvarlig for forestilling
 • Tore Petterson, best kjent som dommer i«Skal vi danse», reiser til daglig rundt i det ganske land og holder foredrag om hvordan vi kan bekjempe mobbing, og han deler av sine egne erfaringer. Han vil bli en viktig samarbeidspartner når» Jonny Jern» en gang skal lage et antimobbeverktøy. Som virker.

Jonny Jern er et VI-prosjekt

Takknemligheten er stor for at våre folkevalgte i Indre Østfold Kommune har gitt 100000 kr. til «Jonny Jern» sin reise videre. For å utvikle egen YouTube kanal, gi ut bok, lage læringsverktøy til elever, lærere, helsestasjoner osv. trenger vi mer både offentlige og private midler.

Er det noen der ute som selv, eller som kjenner noen som kjenner noen, ønsker å bidra med midler eller relevant kompetanse på søknadsskriving, så er det bare å rope ut. Alle innspill mottas med takk.   

«Jonny Jern» skal gjøre alt for å fortsette vårt ambisiøse samfunnsprosjekt med å forebygge sosial ulikhet og en forhåpentligvis bedre hverdag for våre barn og unge.

En god jul og et fredfylt nyttår ønskes dere alle.

(Innsendt sak/ pressemelding)

Foto: Privat
(Arkivfoto)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.