Influensasesongen lar vente på seg

NTB
NTB
4 minutter lesetid

På grunn av koronatiltak ligger denne influensasesongen an til å bli rekordmild. Folkehelseinstituttet (FHI) vet ikke engang om sesongen har startet skikkelig.

Av: Marius Helge Larsen/ NTB

– Det er fremdeles uvisst om det har forekommet innenlands smitte med influensa denne sesongen. Ingen influensapåvisninger er meldt i uke 48 og 49, skriver FHI om sin siste ukesrapport (ekstern lenke) om influensa fra torsdag.

Det er høyst unormalt på denne tiden av året.

I uke 49 i fjor, var det allerede påvist 242 tilfeller av influensasmitte i Norge. 31 influensasmittede fikk behandling på sykehus, derav 5 på intensivavdeling.

I år er det bare påvist tre tilfeller av influensasmitte i Norge. Alle regnes som sannsynlig importsmitte fra utlandet, og det er altså ikke påvist at sykdommen har smittet videre i Norge.

Vold: – Godt nytt
– Det er godt nytt. Vi vet det for så vidt fra andre verdensdeler, som til vanlig får influensautbruddene før oss. I Australia har det vært en mild sesong, og det ser det også ut til at det blir i Europa, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Null personer er nå innlagt på sykehus med influensa, noe som naturlig nok frigir kapasitet til koronapasienter. For tiden er det 132 av dem, 24 på intensivavdeling, ifølge Helsedirektoratet.

– Det er positivt med hensyn til kapasitet. Da får vi ikke den ekstrabelastningen som man kunne fryktet med både influensasyke og covid-19-syke som krever sykehusbehandling samtidig, sier Vold.

Kan få færre dødsfall enn normalt
I løpet av en vanlig sesong regner helsemyndighetene med at 900 personer dør av influensa i Norge. De siste årene har man hatt mellom 2.000 og 5.000 pasienter med påvist influensa innlagt på sykehus og over 200 på intensivavdeling.

ANNONSE

Så langt har man hatt over 1.800 innlagte og over 350 på intensivavdeling med covid-19.

Dødstallene er foreløpig mye lavere enn i en vanlig influensasesong, med 387 døde covid-19-pasienter registrert så langt.

Men dette er altså til tross for at man har hatt svært inngripende tiltak som man vanligvis ikke har mot influensa.

– Hvis vi er heldige, kan det være at vi ikke vil få flere dødsfall av covid-19 enn vi har i en vanlig influensasesong. Men en del av de dødsfallene vi får av covid-19, vil nok være litt yngre mennesker enn det vi ser i en vanlig influensasesong, sa helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB i november.

Han understreket imidlertid at vi ville hatt langt flere døde og innlagte av covid-19 i år uten tiltakene.

Usikkerheten råder
Ifølge FHI er influensa sannsynligvis den infeksjonssykdommen i Norge som vanligvis rammer flest og som gir størst sykdomsbyrde i form av sykehusinnleggelser og dødsfall. I løpet av en vanlig sesong smittes rundt 10 prosent av befolkningen.

I år er det imidlertid veldig usikkert hva som vil skje.

– Også i store deler av verden for øvrig har det vært lav forekomst av influensa, og det råder større usikkerhet enn vanlig omkring hva man kan vente seg kommende vinter på den nordlige halvkule, skriver FHI i sin siste ukesrapport for influensa.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.