Ved forkjølelse er sår hals, nysing og nese som renner eller er tett vanlige symptomer. Ved covid-19 er dette sjelden eller bare noen ganger registrert. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Er jeg forkjølet eller smittet av covid-19?

Vi går inn i høysesongen for forkjølelse. Noen av hovedsymptomene på covid-19 skiller seg klart fra forkjølelse.

Feber, hoste og tungpustethet er hovedsymptomene på covid-19. Man blir ikke tungpustet av forkjølelse. Feber er også sjelden ved forkjølelse. Hoste er mer vanlig.

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har, og den varer ofte bare noen dager. Forkjølelse er en virusinfeksjon i de øvre luftveier – nese, svelg og luftrør. Det finnes mange virus som forårsaker forkjølelse.

Ved forkjølelse er sår hals, nysing og nese som renner eller er tett vanlige symptomer. Ved covid-19 er dette sjelden eller bare noen ganger registrert.

For covid-19 er nedsatt lukte- og smakssans, hodepine, slapphet og muskelverk vanlige symptomer. Ved forkjølelse ser man dette bare noen ganger.

ANNONSE

Vanlig influensa har flere symptomer som ligner på covid-19, men tungpustethet er sjelden.

Har du symptomer på covid-19, bør du teste deg.

Kilde: Folkehelseinstituttet og helsenorge.no

De vanligste symptomene på koronaviruset er også vanlige ved andre luftveisinfeksjoner som influensa og forkjølelse. Mange får feber og hoste. Her er en oversikt over typiske symptomer ved covid-19, forkjølelse, influensa og allergi.

ANNONSE

ANNONSE

De beste julepotetene

Fører til sykehus for kontroll etter elgpåkjørsel