Slik får du bort dugg på bilrutene

Pressemelding
3 minutter lesetid

Om høsten og vinteren dugger rutene i en parkert bil. Tre tips gjør det enklere for deg å bli kvitt dugget: Få fukten ut av bilen, bruk aircondition for tørr luft og hold rutene rene innvendig.

– Lite er mer irriterende enn gjenstridig dugg når du har dårlig tid, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I den mørke årstiden drar vi med oss vann, snø og slaps inn i bilen. Dette gir høy fuktighet inne i bilen.

– Derfor er det lurt å få tørket opp bilen innimellom. Få vekk vann fra gulvmattene og prøv å finne en plass du kan få luftet ut av bilen, sier Sødal.

Det går også an å kjøpe seg en avfukter beregnet for bil for å få fuktigheten ut. Er det lenge siden kupéfilteret er byttet ut, vil mer dugg bli hengende igjen i bilen lenger enn det bør.

Bruk defroster og aircondition

For de som har forvarmer i bilen gjelder det å huske å bruke den. Noen kan styre den med en app på telefonen, mens andre må starte den eller forhåndsinnstille den i bilen.

– Sett i gang forvarmeren en halvtimes tid før du skal kjøre. Da er dugget borte og kupéen god og varm, sier Sødal.

De som ikke har forvarmer må kjøre på med full defroster og bruke airconditionen i bilen for å bli kvitt dugget.

ANNONSE

– Det er viktig å bruke aircondition og ikke bare vifta i bilen. Aircondition bidrar til å tørke luften slik at dugget forsvinner raskere, sier NAF-rådgiveren.

Vask bilrutene innvendig

Dugget forsvinner raskere på rene ruter. Vask derfor rutene i bilen ofte. Det beste til denne jobben er salmiakkvann som fjerner den tynne filmen av skitt på innsiden av rutene.

– Ikke bare hjelper dette for at dugget forsvinner raskere, men du har også langt bedre sikt i lav høstsol, rådgir Nils Sødal.

Å kjøre med duggete ruter er straffbart

Du skal ha god sikt når du kjører bil. Derfor er det straffbart å begynne kjøreturen før dugget er borte. Loven sier at du skal ha sikt til alle sider. Hvis ikke, kan det vanke et forenklet forelegg.

– Før du kjører må du få vekk dugget fra frontruten og rutene på fordørene. Da har du den sikten du trenger og kan kjøre sikkert avgårde, avslutter Nils Sødal.

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.