NVE: Store muligheter for å utvinne mer vannkraft i Norge

NTB
NTB
2 minutter lesetid

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener produksjonen fra norsk vannkraft kan økes med 17 prosent.

I 2019 sto vannkraften for rundt 93 prosent av kraftproduksjonen i Norge, mens vindkraft sto for 4 prosent. Nå viser tall fra NVE at det er stort potensial for mer vannkraft i Norge, skriver Klassekampen.

I en analyse publisert i begynnelsen av oktober anslår NVE at produksjonen fra norsk vannkraft kan økes med 17 prosent. Det betyr en økning på 23 terawattimer (TWH) fra dagens kapasitet på 136 TWH.

23 TWH er to og en halv gang mer enn Oslos årlige energiforbruk og over fire ganger mer enn den totale norske vindkraftproduksjonen i fjor.

6,4 TWH kan komme fra oppgradering og utvidelse av eksisterende vannkraftverk. 5,2 TWH vil kunne komme fra nye vannkraftverk som allerede har søkt eller fått tillatelse til etablering. De siste 11,5 TWH må komme fra nye kraftverk.

ANNONSE

– Det er veldig varierende, men noen av de potensielle nye vannkraftverkene vil kunne kreve til dels store naturinngrep, sier Ann Myhrer Østenby, seksjonssjef for ressurs og kraftproduksjon hos NVE til Klassekampen.

I statsbudsjettet varslet regjeringen endringer i skatteregimet for å gjøre det mer lønnsomt å oppgradere og utvide eksisterende vannkraftverk.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.