Halden blir landets første fengsel med solceller

NTB
NTB
2 minutter lesetid

Halden fengsel er fra før av nærmest verdensberømt for sin moderne tilnærming til kriminalomsorg, og nå skal fengselet bli det første i Norge med solceller.

Statsbygg har fått 60 millioner kroner i en tiltakspakke fra regjeringen som skal stimulere til grønn omstilling på tross av de økonomiske utfordringene som har fulgt av koronaepidemien.

Pengene vil Statsbygg blant annet bruke til flere solcelleprosjekter. Det er derfor utlyst en anbudskonkurranse til to prosjekter i Halden: Høgskolen i Østfold og Halden fengsel.

– Klimavennlige løsninger som solceller er et satsingsområde for Statsbygg. Tiltak som både kommer miljøet og de som bruker bygningene til gode, er en vinn-vinn-situasjon. Nå gleder vi oss til å komme i gang med prosjektene, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Ifølge kravspesifikasjonene skal solcelleanleggene utformes slik at installert effekt blir på tilnærmet 500 kWp på hver av eiendommene. Dette tilsvarer mellom 350.000 og 500.000 kilowattimer.

ANNONSE

Solcellepanelene skal monteres på tilgjengelige takflater på Halden fengsel og Høgskolen i Østfold. Totalt er det snakk om over 3.000 kvadratmeter solceller på både fengselet og høyskolen.

Anbudsfristen er satt til 9. november, og etter planen skal arbeidene med anleggene starte første halvdel neste år og stå ferdige til sommeren.

I tillegg til solcellepanelene i Halden skal Statsbygg bruke pengene til ladestasjoner for elbiler, ulike enøk-tiltak og tiltak for utslippsfrie byggeplasser, utfasing av miljøfarlige kjølevæsker på eiendommene til Statsbygg og til tiltak som gir økt biologisk mangfold.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.