6 av 10 ville ikke brukt hjertestarter ved gjenoppliving

NTB
NTB
1 minutter lesetid

60 prosent av de spurte ville ikke brukt en hjertestarter ved gjenopplivning, til tross for om det befant seg en i nærheten, viser en fersk undersøkelse.

– Det er liten nytte i å investere i, plassere ut og registrere tusenvis av hjertestartere hvis over halvparten av oss ikke tør å bruke den når det gjelder. Da risikerer vi at liv går tapt helt unødvendig, sier overlege Conrad A. Bjørshol ved Stavanger Universitetssykehus (SUS) i en pressemelding.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Gjensidigestiftelsen i september, og 3.000 respondenter har deltatt. Blant de under 30 år svarer hele 7 av 10 at de ikke ville brukt hjertestater ved gjenopplivning, selv om det var en i nærheten.

– Å bruke hjertestarter er like enkelt som å bruke en støvsuger, og halvparten kan overleve hjertestans hvis de får støt innen tre minutter, sier Bjørshol.

ANNONSE

Fredag 16. oktober markeres verdens hjerte- og lungeredningsdag. Årlig får rundt 3.700 mennesker i Norge hjertestans utenfor sykehus. I snitt rammes omtrent ti personer hver dag, men bare en til to overlever. Livreddende innsats eller bruk av hjertestarter fra folk som tilfeldigvis befinner seg i nærheten, betyr ofte forskjellen på liv og død.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.