Kong Harald skal hjerteklaffopereres

NTB
NTB
3 minutter lesetid

Kong Harald (83) blir torsdag innlagt på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon for å skifte hjerteklaff, opplyser Slottet. Operasjonen skal skje fredag.

Av: Kristian Skårdalsmo/ NTB

Kong Harald gjennomgikk også en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005. Det ble da satt inn en kunstig hjerteklaff.

Slike hjerteklaffer har en levealder på 10 til 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid, melder kongehuset.

Inngrepet skal utføres via lysken med lokalbedøvelse. Kongen skal være våken mens dette foregår.

– Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden, har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre kongens pust, sier kongens livlege Bjørn Bendz.

– Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, legger han til.

Kronprinsen til Trondheim

Kong Harald ble utskrevet fra Rikshospitalet mandag 28. september. Han ble innlagt tre dager før på grunn av tung pust. Kronprins Haakon overtok da kongens faste programposter.

Tirsdag denne uken ble det klart at kongen fremdeles ikke var tilbake fra sykmeldingen, og torsdag overlot han gjennomføringen av audiens på slottet til kronprins Haakon.

ANNONSE

Kronprinsregenten gjennomfører de konstitusjonelle oppgavene i kongens fravær og steppet inn for kongen under Stortingets høytidelige åpning 2. oktober.

Kronprins Haakon gjennomfører som planlagt et besøk til Trondheim i helgen. Kronprinsregenten skal søndag være til stede når Den norske kirke markerer ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd med en festgudstjeneste i Nidarosdomen.

Dronning Sonja avlyser imidlertid den planlagte reisen til Trondheim.

(Saken fortsetter under bildet)

Kronprins Haakon. Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

Kunstig hjerteklaff

De normale hjerteklaffene, særlig de som befinner seg mellom venstre for- og hjertekammer og mellom venstre hjertekammer og hovedpulsåren, kan bli ødelagt av sykdomsprosesser, særlig spesielle infeksjonssykdommer, ifølge Store medisinske leksikon.

Ulike lidelser kan utgjøre så store belastninger for hjertet at klaffene må skiftes ut med kunstige hjerteklaffer, heter det.

Pasienter med kunstig hjerteklaff må ha livslang behandling med blodfortynnende midler for å hindre blodproppdannelse på den kunstige klaffen.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.