Borregaard er vinner av Eksportprisen 2020

Pressemelding
5 minutter lesetid

Den 131 år gamle industrivirksomheten utnevnes til årets eksportbedrift 2020.

Tradisjonsrike Borregaard, med hovedkontor i Sarpsborg, slo rekordmange 101 nominerte bedrifter i kampen om å vinne Eksportprisen 2020.

– Borregaard er et strålende eksempel på en virksomhet som har klart å kombinere innovasjon, vekst og bærekraft. Dette er et grønt industrieventyr Norge kan være stolt av. Borregaard er en kompetent organisasjon med dyktige medarbeidere på alle nivå som er opptatt av bærekraftig produksjon, sier næringsminister Iselin Nybø, som overrekker prisen i dag, onsdag. 30. september.

Det er Eksportkreditt, GIEK og Innovasjon Norge som står bak Eksportprisen. Formålet er å premiere norske eksportører som har lykkes med å bygge verdier i Norge gjennom utenlandske markeder.

Fra venstre; administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørlie, Næringsminister Iselin Nybø og juryleder Alexandra Bech Gjørv. (Pressefoto)

Årets jury, som besto av Alexandra Bech Gjørv, Siri Hatlen, Kjerstin Braathen og Jan Christian Vestre, hadde en vrien jobb med å kåre vinneren blant de topp ti nominerte.

– Det var en fantastisk bukett av bedrifter, fra små til store, som representerte et bredt spekter av næringer, og syv forskjellige fylker, sier juryleder Alexandra Bech Gjørv.

Valget falt til slutt på Borregaard, som ifølge juryen vinner prisen fordi selskapet har evnet å omstille seg kraftig, og gått fra å være en ganske tradisjonell norsk industrivirksomhet som utviklet cellulose og papir, til å bli et moderne industrikonsern med et bredt produktspekter og kunder over hele verden.

– Å bli tildelt eksportprisen er en veldig hyggelig tilbakemelding å få, ikke minst fordi prisen verdsetter det vi har oppnådd innen bærekraft, innovasjon og kompetanse. Dette er en pris for hele vår organisasjon, sier administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørlie.

«Vinneren har jobbet systematisk med forskning og innovasjon for bærekraftige løsninger i samarbeid med sine kunder, i mange, mange år,» skriver juryen i sin begrunnelse.

ANNONSE

Produktene Borregaard tilbyr markedet er i all hovedsak produsert av tømmerstokker. Selskapet tilbyr nesten 700 forskjellige produkter, hvorav nesten alle har sitt utgangspunkt i biomassen i tømmerstokker.

«Dette er god økologisk ressursforvaltning, og gir en markedsmessig robusthet som tåler svingninger i enkeltmarkeder,» skriver juryen videre.

Biovanilin, som brukes i matproduksjon i stedet for naturlig vanilje eller oljebasert vanillin, er et av produktene Borregaard selger. Et annet er bioetanol, som brukes som drivstoff. Andre eksempler er bindemiddel som brukes i dyrefôr og biopolymerer som erstatter oljebaserte produkter i byggeindustrien, landbruket, batterier mm.

Kriteriene for å vinne Eksportprisen er at bedriften må ha en høy eksportandel, vise til lønnsomhet over tid, vise til verdiskaping i Norge og vise til innovasjon av produkt og/eller marked. Borregaard treffer på alle disse punktene.

FAKTA OM BORREGÅRD:

 • Opererer i 16 land, og har ansatte fra 25 nasjoner.
 • Har en eksportandel på mer enn 95 %.
 • Selger til flere enn 100 land over hele verden.
 • Hadde en omsetning på mer enn 5 milliarder kroner i 2019.
 • Er blant topp 2 % i verden på klimasertifisering.

FAKTA OM EKSPORTPRISEN 2020:

 • 101 virksomheter var nominert til Eksportprisen 2020. En jury valgte først ut ti toppkandidater, før de tre beste gikk videre til finalerunden.
 • De to andre sluttfinalistene til Eksportprisen 2020 var KSAT (Kongsberg Satellite Services) og Navtor:
  • KSAT, Kongsberg Satellite Services, leverer tjenester knyttet til operasjon av satellitter, mottak av satellittdata, samt tjenester knyttet havovervåking for klima, miljø og sikkerhet. Selskapet er basert i Tromsø, og har rundt 250 ansatte. K-Sat omsatte for cirka 928 millioner kroner i 2019.
  • Navtor utvikler og selger innovativ teknologi til skipsfarten. Den skal gjøre livet enklere for navigatører og skape en tryggere, mer oversiktlig og mer effektiv hverdag for mannskap, operatører og rederi. På åtte år har Navtor blitt verdensledende på digitale sjøkart. Selskapet holder til i Egersund, og har rundt 40 ansatte. Navtor omsatte for cirka 284 millioner kroner i 2019.

TIDLIGERE VINNERE:

Eksportprisen har blitt utdelt seks ganger tidligere. Vinnerne har vært:

2019: Cambi
2018: Airthings
2017: 3B – The fibreglass company
2016: StormGeo
2015: Lerøy Seafood
2014: Jets Vakuum

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.