MAT: Tenk deg en kald høstdag eller en litt sur og våt en. Uansett er en stor gryte med fårikål et måltid å se frem til. Hent frem høstens beste råvarer og inviterer familie og venner til fårikålfest.
Vi spiser nesten 2500 tonn kål i september, og torsdag 24. er Fårikålens festdag.
OPPSKRIFT FÅRIKÅL 4 porsjoner
INGREDIENSER:
1,5 kg hodekål
1,5 kg fårikålkjøtt
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
FREMGANGSMÅTE:
• Skjær kjøttet i serveringsstykker om det ikk er det fra butikken. Skjær kålen i båter.
• Legg kjøtt og kål lagvis i en rommelig kjele med salt og pepper mellom lagene. Hell på vann og kok opp. Skru ned varmen, legg på lokk og la fårikålen småkoke i ca. 2 timer til kjøttet løsner fra benet og er mørt.
• Server fårikål rykende varm med gode kokte poteter og evt. et persilledryss.

OPPSKRIFT EPLESMULDREPAI
INGREDIENSER:
6 epler
3 dl havregryn – gjerne glutenfrie
4 ss brunt sukker
10 hakkede mandler eller andre nøtter
2 ts malt kanel
80 g myk margarin
FREMGANGSMÅTE:
• Mal halvparten av havregrynene til mel med en stavmikser.
• Skjær uskrelte epler i båter – bruk gjerne en epledeler.
• Ha eplebåtene i en bolle, og bland med kanel, sukker og litt av havremelet og havregrynene.
• Resten av havregrynene smuldres sammen med smøret.
• Ha epleblandingen i en paiform og ha smuldredeigen og mandlene over eplene.
• Stek paien på 180 grader i 25-30 minutter til den har fått en gyllen farge og eplene er ganske møre.
• Server gjerne vaniljekesam eller vaniljeis til.
• Dette er en hverdagsvariant. Til fest kan du høvle meierismør i tynne skiver og legge på lokket før steking.
KILDE: Opplysningskontoret for frukt og grønt
ANNONSE