– Sarpsborg kommune mener at det store antallet smittede blant deltakerne, deres familiemedlemmer og andre nærkontakter viser at det har oppstått smitte på arrangementet, sa ordfører Sindre Martinsen-Evje. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sarpsborg kommune anmelder arrangør av religiøs feiring

Etter koronautbruddet i Sarpsborg-området vil kommunen anmelde arrangørene av et muslimsk arrangement i Skjeberg for brudd på smittevernreglene.

Av: Oda Ertesvåg/ NTB

– Sarpsborg kommune mener at det store antallet smittede blant deltakerne, deres familiemedlemmer og andre nærkontakter viser at det har oppstått smitte på arrangementet, og at det er dette som har ført til det store utbruddet som vi nå opplever i Sarpsborg, men også i Fredrikstad, sa Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Tallet på smittede i de to kommunene har steget den siste uka, og opp mot 2.500 personer satt i karantene. Skoler, barnehager og helseinstitusjoner er hardt rammet.

Anmelder arrangøren

Det aktuelle arrangementet ble holdt i lokalene til Al-Ghadir islamsk senter i Skjeberg i Sarpsborg kommune i slutten av august. I forbindelse med arrangementet var mange personer samlet, noen i flere dager og over lang tid, og kommunen mener det er grunn til mistanke om brudd på smittevernreglene.

– Derfor har kommunens kriseledelse i ettermiddag bestemt at forholdet vil bli anmeldt til politiet. Så får politiet og påtalemyndighet avgjøre om det som har skjedd, er straffbart, sa Martinsen-Evje.

Han pekte videre på at lokalene i Skjeberg ikke var et godkjent forsamlingslokale.

– Det er et faktum at lokalene i Oldtidsveien i Skjeberg, der feiringen fant sted, ikke var lovlige forsamlingslokaler, sa han.

Advarer mot hets

Feiringen startet 21. august og holdt på til søndag 30. august. Feiringen skulle egentlig ha fortsatt i tre dager til, men den ble stanset da de første smittetilfellene ble oppdaget.

Ifølge forstanderen var det mellom 60 og 70 menn og mellom 50 og 60 kvinner som deltok hver dag. Søndag skal det ha vært rundt 170 personer til stede. Menigheten har videre opplyst at de tok smittevernhensyn, og at kvinner og menn oppholdt seg i hver sin bygning.

ANNONSE

Ordføreren takket også trossamfunnet for samarbeidet i forbindelse med smitteutbruddet. Han advarte mot hets og negative kommentarer mot dette miljøet, og oppfordret innbyggerne til å stå sammen.

– Vi må huske at forstanderen, hans familie, øvrige styremedlemmer og alle de berørte familiene har det vondt nå. Det smerter meg at det finnes barn, unge og voksne som er smittet, og som kan føle skyld og sorg, som de har tatt ansvar ved å la seg teste, sa Martinsen-Evje.

Forstander: Vi har ikke brutt smittevernreglene

NTB har ikke fått kontakt med forstander Sadiq Baker Alezairjawi i det muslimske trossamfunnet mandag kveld, men til NRK sier forstanderen at han føler seg trygg på at de ikke har gjort noe galt.

– Vi har ikke brutt smittereglene. Vi har hele tiden tatt hensyn til smittevernet. Vi plasserte ut antibac, og vi ba alle deltakerne om å ta reglene seriøst. Vi ba folk om å ikke håndhilse, og de som var syke, fikk beskjed om å ikke komme, sier Alezairjawi til kanalen.

Forstanderen sier videre at han er veldig lei seg, og han beklager situasjonen som Sarpsborg kommune har havnet i.

Fire nye smittede mandag

Etter at det søndag ble registrert 25 nye smittetilfeller i Sarpsborg, var det mandag ettermiddag registrert fire nye smittede i kommunen. Men det kan komme flere positive testresultater i løpet av kvelden, opplyste kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergmann på pressekonferansen.

Hun understreket at smittesituasjonen i kommunen er under kontroll.

Fra 1. september til mandag 7. september ble det registrert 81 positive koronaprøver i Sarpsborg. Mellom 1.000 og 2.000 personer er satt i karantene i kommunen.

(©NTB)

Kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergmann på pressekonferanse i Sarpsborg rådhus mandag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

ANNONSE

ANNONSE

Rundt 2.500 i karantene i Fredrikstad og Sarpsborg etter smitteutbrudd

Elleve nye smittetilfeller i Fredrikstad siste døgn