Filmkritikerprisen går til Dag Johan Haugerud for «Barn» Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vant Filmkritikerprisen

Før helgen ble det kjent at Norsk Filmkritikerlag har valgt årets vinner av Filmkritikerprisen. Manusforfatter og regissør Dag Johan Haugerud fra Hærland trakk det lengste strået.

– Filmkritikerprisen er en viktig pris og en pris jeg setter høyt. Filmkritikken er kanskje filmens viktigste dialogpartner og kan på sitt beste være med på å styrke filmkulturen og å utdype publikums forståelse av den, sier prisvinneren til NTB.

Han legger også til at han ofte unngår å lese anmeldelser av egne filmer rundt premieren.

– Jeg venter en stund, det føles litt sårbar når filmen akkurat er sluppet. Det betyr ikke at jeg ikke setter pris på filmkritikk, jeg har selv vært innom kritikerfaget og vet hvor viktig den samtalen er, slår han fast til NTB.

For tre uker siden ble det prisrekord til Haugerud under årets Amanda. Da vanket det hele ni priser på «Barn», som var nominert i ti kategorier.

Nå vanker det altså ytterligere heder på «Barn», som er produsert av Yngve Sæther.

Haugerud har for øvrig vunnet Filmkritikerprisen tidligere. Det var i 2013, og med filmen «Som du ser meg».

Regissøren kan ofte i skrivefasen skilte med en stjernespekket skuespillerliste når han lager film.

– Mange ganger skriver jeg en rolle for en spesifikk skuespiller, og dersom skuespilleren har mulighet til å gjøre rollen, er det svært tilfredsstillende. Jeg er i gang med regi allerede i skriveprosessen, sier Haugerud til NTB.

(Kilde: NTB)

Vinnerne av filmkritikerprisen offentliggjøres. Prisen for Beste skuespiller går til Andrea Bræin Hovig for «Håp».» (f.h.), Budbringeren 2020 tildeles Martha Otte, Filmkritikerprisen går til Dag Johan Haugerud for «Barn» og Norsk filmkritikerlags fagpris 2020 tildeles Gisle Tveito for hans lyddesign i «Ut og stjæle hester». Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fire nye smittetilfeller søndag

Ungdomsskole i Sarpsborg stenger