Nå blir det teststasjon på grensen

Indre24
3 minutter lesetid

Alle som kommer til Norge fra gule og røde land, får nå tilbud om å teste seg gratis. Blant annet så skal det etableres testsenter på grenseoverganger.

Av: Glenn Thomas Nilsen og NTB

Marker er blant kommunene som har takket ja til å være med på dette. På onsdagens pressekonferanse fastslo helseminister Bent Høie at staten dekker kostnadene knyttet til etablering og drift av testsentrene.

Som hovedregel er all helsehjelp i Norge basert på frivillighet. Det vil si at testing ved ankomst vil være frivillig.
– Høie sier at han håper flest mulig vil benytte seg av muligheten, ifølge NTB.

I tillegg blir det også testsentre på utvalgte flyplasser og havner.

– For å få fortgang i opprettelsen skal de kommunale legevaktene få ekstra bevilgninger til dette. Regjeringen påpeker at helsepersonell fra skolehelsetjenesten og helsestasjoner ikke skal omdisponeres til testsentrene, men andre medhjelpere kan brukes, skriver NTB.

Blir rødt

På pressekonferansen strammet også regjeringen inn på reiser til fem land og en rekke regioner i Sverige og Danmark. Dette er land som ikke lenger oppfyller helsemyndighetenes smittekrav.

Landene det er snakk om er Island, Kypros, Malta, Nederland og Polen. Færøyene og noen regioner i Sverige og Danmark blir nå røde. I Sverige gjelder dette Östergötland, Örebro, Blekinge, Värmland, Uppsala og Dalarna.

– I Danmark gjelder det Sjælland (unntatt hovedstadsområdet) og Midt-Jylland. Alle regionene har passert 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de to siste ukene, skriver NTB.

Indre grensekontroll forlenges i to nye måneder

Den 16. mars gjeninnførte Norge kontroll på indre grense som et tiltak for å begrense koronaspredningen. Nå forlenges dette i to nye måneder.

ANNONSE

Det opplyser Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Grensekontrollen videreføres i 60 dager fra 14. august, og det blir gjort en vurdering minst hver 30. dag av om smittesituasjonen tilsier opphevelse av den midlertidige personkontrollen ved indre grense.

Regelverket om hvem som tillates å reise inn i Norge vurderes fortløpende, og kan bli endret uavhengig av at grensekontrollen på indre grense nå har blitt forlenget med 60 dager, skriver departementet.

Regjeringen gjeninnfører karanteneplikt for alle nærkontakter

Alle som har vært nærkontakt med personer med koronasmitte, må igjen i ti dagers karantene, varsler regjeringen.

Karanteneplikten utvides dermed fra å kun gjelde husstandsmedlemmer til å gjelde alle en bekreftet smittet har hatt nærkontakt med.

– Alle kan spre smitte, uten å vite det og uten å ville det, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag. Der ble det varslet en rekke innstramminger.

Bakgrunnen er en kraftig økning i tallet på registrerte smittetilfeller den siste uka. I uke 31 ble det meldt 357 smittede, mot 199 uka før.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.